Kolinda snažno podržala put BIH prema EU

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u ponedjeljak u Mostaru da će Hrvatska nastaviti snažno podupirati približavanje BiH prema EU-u i ostvaranje jednakopravnosti Hrvata, proglašavajući otvorenom manifestaciju Večernjakov pečat, izbor osobe godine koja se održava pod geslom Mostovi Europe.

“Hrvatska vjeruje da će BiH napredovati još brže u svome razvoju, u svakom pogledu i u tome će je bodriti i ohrabrivati na njezinu putu prema EU-u”, rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je da BiH u Hrvatskoj ima pouzdanog partnera i pravog prijatelja izražavajući očekivanje da će ta država obogatiti Uniju. “Kao što često ističem, BiH svojim kulturnim bogatstvom te naslijeđem suživota i prožimanja različitosti obogatit će EU i potvrditi njezinu misao vodilju, jedinstvo u različitosti”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Očekuje da će se u BiH ostvariti jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda. “Kao hrvatska predsjednica neću posustati ni u pomaganju hrvatskom narodu u BiH u poštivanju svih njegovih prava kao konstitutivnog naroda ove države”, istaknula je predsjednica i pozvala Hrvate da pokažu ‘iskreno domoljublje’ i poštovanje prema drugim narodima s kojima grade budućnost zemlje.

Na petnaestom Večernjakovom pečatu u organizaciji Večernjeg lista BiH sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i članovi BiH Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić, slovački predsjednik Andrej Kiska te predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. Na kraju svečanosti koju izravno prenosi bosanskohercegovačka i Hrvatska televizija, Televizija Crne Gore i Radio televizija Republike Srpske bit će proglašena osoba godine koja je obilježila 2015.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić sastat će se u utorak u Mostaru s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i razgovarati o razlozima zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu eurointegracija Srbije, piše u izdanju od utorka beogradski list Danas.

Neformalni sastanak Vučić – Grabar Kitarović pripreman je, doznaje ovaj list iz diplomatskih izvora, tijekom ponedjeljka, budući da će srbijanski premijer doputovati u Mostar na otvorenje 19. Međunarodnog sajma gospodarstva.

“Nemamo mi nikakav spor s Hrvatskom, ne znam šta se događa u Bruxellesu, ne znam ni kakvo je vreme u Bruxellesu”, rekao je prethodno u ponedjeljak Aleksandar Vučić, naglasivši kako je Srbija “sve uradila u pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatske blokade prepušta europskim institucijama”.

“Ni sa kim se ne svađamo, ni od koga ništa ne tražimo. Jedino što smo tražili je da Srbija bude poštovana. I ništa više”, rekao je Vučić novinarima u Grdelici, sudjelujući u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, gdje je otvorio jednu dionicu autoceste na Koridoru 10.

Tijekom boravka u Mostaru Vučić bi se, kako je ranije najavljeno, trebao sastati i s predsjedateljem Presjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, s kojim je u povoodu nedavne oslobađajuće presude Vojislavu Šešeljeu u Den Haagu razmijenio nekoliko oštrih primjedbi.

U nizu bilateralnih susreta bit će i razgovori s hrvatskim i srpskim članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, te s predsjednicima srpske zajednice u Mostaru i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

“Premijer ide u Mostar kako bi, ne samo predstavio srpsko gospodarstvo, već i da bi razgovarao o regionalnim problemima, i s Bakirom Izetbegovićem, Kolindom Grabar Kitarović, ali i s Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem”, naveo je list Danas. “Iako mu to u predizbornoj kampanji neće donijeti ništa – naprotiv, Vučić je odlučio ići u Mostar”, rekli su listu Danas neimenovani izvori u srbijanskoj Vladi.

Uoči puta u Mostar na sastanak s predsjednikom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, premijer Aleksandar Vučić rekao je za portal Politico da je njegova “najveća briga situacija u Bosni i Hercegovini”, te da rastući politički ekstremizam na Balkanu predstavlja prijetnju stabilnosti u BiH i regiji. “Stabilnost regije je ono o čemu se trebamo brinuti, moramo se bolje i više međusobno razumjeti”, rekao je Vučić za taj portal.

You may also like