Kolinda Grabar Kitarović zabrinuta za stanje u HRZ-u

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak kako jer zabrinuta onim što čuje o stanju hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 o čijem remontu se, prema pisanju medija, provodi istraga zbog utvrđenih nepravilnosti.

Na pitanje novinara o stanju borbenih zrakoplova MiG-21, šefica države je kazala da ovog trena ne može ništa konkretno odgovoriti, ali da je zabrinuta zbog onog što čuje. “Danas sam imala sastanak s ministrom obrane i još drugim visokim dužnosnicima. Razgovaramo o tome, pratimo stanje i naravno čekamo rezultate istrage, ali ono što moram reći jest da sam zabrinuta zbog onog što čujem”, kazala je Grabar-Kitarović.

Ministarstvo obrane je ranije priopćilo da su vojna sigurnosno – obavještajna agencija i Vojna policija u proteklih nekoliko tjedana u svojim postupanjima došle do informacija kako je potrebno izvršiti ponovne i dodatne provjere vezano uz remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG-21, naglasivši kako se zadaće izvršavaju postojećim resursima te je zračni prostor Hrvatske kontroliran i siguran.

Ministarstvo obrane je reklo kako postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu utjecati na obrambenu sposobnost Hrvatske te da će nastaviti postupati sukladno zakonskim propisima i po zahtjevima nadležnih državnih tijela.

Jutarnji list je u utorak objavio kako Vojna policija provodi veliku istragu o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti, te da postoji sumnja u korupciju. Grabar-Kitarović je također kazala da za sada nikoga neće predlagati na čelo Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) jer još uvijek čeka prijedloge.

You may also like