Kolinda Grabar Kitarović se sastala s Valentinom Inzkom

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović tijekom radnog posjeta Sarajevu sastala se s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, s kojim je razgovarala o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a posebno o obvezi bosanskohercegovačkih vlasti da u potpunosti poštuju mirovni sporazum te o novoj fazi u nastojanjima BiH da se pridruži Europskoj uniji nakon nedavno potpisanog programa reformi.

“Kao što sam rekao mnogo puta, Hrvatska je pozitivan primjer za Bosnu i Hercegovinu kako se može ostvariti odlučan napredak na euroatlantskom planu kad postoji politička volja za provedbu reformi u interesu svih građana”, kazao je visoki predstavnik.

Predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru je naglasila kako je važan opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH i kako se načela Daytonskog sporazuma moraju poštivati, jamčeći jednakopravan položaj hrvatskog naroda.

Visoki predstavnik Inzko jasno je stavio do znanja da je referendum u Republici Srpskoj ozbiljna i izravna prijetnja mirovnom sporazumu, koja donosi opasnost od toga da BiH krene unatrag te da ga se mora ostaviti po strani kako bi se politički čelnici te zemlje mogli usredotočiti na stvarne reforme u korist građana.

You may also like

0 comments