Kolinda Grabar Kitarović saziva ustavne stručnjake

Sasvim očekivano, ni jučer nakon drugog kruga konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ni lijevi ni desni blok nemaju potrebnih 76 mandata za sastavljanje Vlade.

Iz jučerašnje predsjedničine izjave, nakon što je odslušala sve parlamentarne stranke, iščitavaju se tri poruke: K. Grabar-Kitarović neće dozvoliti otezanje, nego požuruje proces pa je tako treći krug konzultacija najavila već za početak idućeg tjedna (prvotne najave govorile su o terminu uoči Božića). Uoči tog trećeg kruga konzultacija predsjednica će, najvjerojatnije u ponedjeljak, pozvati na sastanak profesore Ustavnog prava iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita jer Ustav nije predvidio ovakvu postizbornu situaciju. Pozvani će biti, primjerice, prof. Branko Smerdel, prof. Sanja Barić i prof. Mato Palić. Konzultacije bi trebale biti u utorak. One bi se poklopile s odgovorom SDP-ova i HDZ-ova bloka Mostu na ponudu o zajedničkoj vladi i nestranačkom mandataru.

Drugo, predsjednica je poručila da neće dozvoliti nikakve pritiske, što je išlo i lijevom i desnom bloku, te da će se čvrsto držati Ustava i ustavne odredbe prema kojoj mandat dobiva samo onaj koji uživa potporu većine svih izabranih zastupnika. Iz SDP-ova tabora, naime, posljednjih dana šalju poruke Pantovčaku kako predsjednica nema pravo raspisati izbore prije nego što nekome dodijeli status mandatara (čak i u slučaju da nitko nema 76), a “visoki izvori” idu tako daleko da prijete kako eventualnoj nestranačkoj Vladi K. Grabar-Kitarović, koja se mora formirati paralelno s raspisivanjem izbora, neće dozvoliti ulazak u Banske dvore. Poruka o pritiscima išla je i HDZ jer u toj stranci inzistiraju na tome da su oni kao relativni izborni pobjednici trebali dobiti mandat za sastavljanje Vlade, donosi Večernji.hr.

Treća predsjedničina poruka odnosi se na upozorenje sigurnosnom sustavu od kojeg traži da ne dovodi živote građana u opasnost. Naime, to se odnosi na slučaj Mirka Raškovića, zastupnika SDSS-a koji je odbio dati potporu Hrvatskoj raste, a potom je tjednik Telegram objavio dokument iz kojeg se vidi da je Rašković u vrijeme rata na okupiranom području Knina radio za hrvatske tajne službe. Predsjednica je naglasila da nikome neće dopustiti da poljulja stabilnost i sigurnost države. Rašković je u prvom krugu konzultacija zatražio od predsjednice političku zaštitu, a jučer se na konzultacijama nije pojavio. Opravdao se obvezama u Šibensko-kninskoj županiji. Postizborni proces u Hrvatskoj tako je poprimio i elemente trilera jer, osim što se traga za mandatarom, paralelno počinje i nadzor SOA-e kako bi se utvrdilo na koji je način dokument o Raškoviću procurio u medije. Predsjednica se postavila državnički, iznad obiju velikih koalicija, a u njezinim se krugovima jučer čulo da neće dopustiti poigravanje s državom.

You may also like