Kolinda Grabar Kitarović putuje u višednevni posjet SAD-u

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović boravit će od 20. do 24. travnja u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će sudjelovati na tematskoj raspravi Opće skupštine UN-a na visokoj razini o postizanju ciljeva održivog razvoja i na svečanosti potpisivanja međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama prihvaćenog u Parizu, priopćio je u utorak Ured predsjednice.

Na marginama sastanaka na visokoj razini na kojima će sudjelovati u New Yorku, predsjednica Grabar-Kitarović održat će i niz bilateralnih sastanaka. U petak, 22. travnja, hrvatska predsjednica će sudjelovati na Prvoj konferenciji Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) u Washingtonu, stoji u priopćenju.

UN je prošli tjedan objavio da će 155 zemalja 22. travnja u New Yorku potpisati klimatski sporazum dogovoren u prosincu u Parizu. Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u studenome u Parizu čak 195 zemalja obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzija u usporedbi s predindustrijskim razdobljem. Radi se o povijesnom sporazumu za spas planeta.

Da bi pariški sporazum stupio na snagu mora ga ratificrati najmanje 55 stranaka UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama koje emitiraju najmanje 55 posto globalne emisije stakleničkih plinova.

“Ovako rekordan broj potpisa u kratkom roku omogućit će brži ulazak u proces ratifikacija«, rekla je francuska ministrica zaštite okoliša Segolene Royal, predsjedavajuća UN-ove konferencije COP21. Više od 60 šefova država i vlada namjerava u ime svojih zemalja potpisati sporazum, među njima i Kolinda Grabar-Kitarović.