Kolinda Grabar Kitarović: Puno je vremena izgubljeno na ideološka pitanja

U povodu Međunarodnog dana žena i zahtijeva sudionica Noćnog marša da se ne dira u pravno žena na pobačaj, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u RTL-ovoj emisiji Direkt kako zabrana pobačaja ne rješava ništa ali ne vidi ništa loše u tom da se ženama koje se nađu pred takvom odlukom omogući savjetovanje.

“Neke žene boje se obitelji, sredine u kojoj žive. I upravo zato postoji država, da vam pomogne savjetom. Naravno da ne može biti nauštrb prava žene da odlučuje o sebi i svojoj budućnosti i svojem tijelu. Držim da je nedostatak edukacije velikim razlogom pobačaja danas. Dobro je da se od 90-ih godina na ovamo broj pobačaja smanjio, a tome je pridonijela edukacija”, rekla je predsjednica.

Na konstataciju voditelja da se mnoge skupine počinju osjećati nesigurno, od LGBT zajednica do nacionalnih manjina, te da je sve više incidenata i izvješća o stanju ljudskih prava su nepovoljna, predsjednica je rekla kako je došlo do porasta netolerancije ali da se ne smije prevelika važnost davati marginalnim pojavama. “Da, držim da je došlo do porasta netolerancije, ali držim i da ne bismo smjeli previše važnosti davati nekim marginalnim pojavama i skupinama”.

Na pitanje kako je moguće ne pridati pozornost “paradi ustaštva” u središtu Zagreb, rekla je kako se treba zgroziti, ali “na šestoj ili sedmoj stranici nekog lista, ili u desetoj minuti denevnika, a ne im dati pozornost jer oni to traže te time dobivaju na značaju”. “Mislim da je u Hrvatskoj veći problem kad žena ima problema prijaviti obiteljsko nasilje, vršnjačko nasilje, sve to spada u govor mržnje. Nemojmo biti selktivni, nemojmo se fokusirati na neku puzajući fašizaciju. Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj. Ja ga ne vidim, vidim pojedinačne incidente”, kazala je.

Naglasila je kako je puno godina izgubljeno u pričama o ideološkim pitanjima umjesto o životnim pitanjima zbog kojih mladi odlaze. Upitana o njezinoj izjavi da zna neke predmete koje bi DORH trebao pažljivije istražiti, rekla je da su ti predmeti na internetskoj stranici Državne revizije. “Možete naći niz predmeta u kojima se utvrđuju nepravilnosti u raznim ministarstvima. Pitanje dnevnica je postalo pitanje tek kad ju je jedna televizija otvorila kao pitanje upravo pozivajući se na javno dostupne podatke. Ono što meni smeta je zašto DORH ne reagira odmah. Zašto se rješavaju pitanja unutar četiri, pet ili deset godina, a ne rješava se ono što je sada dostupno”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

You may also like