Kolinda Grabar Kitarović primila ministra vanjskih poslova Crne Gore

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministra vanjskih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića i ponovila da Hrvatska snažno podupire Crnu Goru na njezinu euroatlantskom i europskom putu, priopćeno je u srijedu navečer iz predsjedničina ureda. Predsjednica Grabar-Kitarović i crnogorski šef diplomacije, koji je u srijedu bio  u službenom posjetu Hrvatskoj,  ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima. 

Razgovarali su o tijeku postupka potvrđivanja Protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu pri čemu su istaknuli stratešku i simboličku važnost što skorijeg okončanja tog postupka i ulaska Crne Gore u NATO, navodi se u priopćenju. Samo još dvije zemlje trebaju ratificirati crnogorski protokol o pristupanju – Sjedinjene Države i Nizozemska te bi Crna Gora već na summitu NATO-a u svibnju mogla biti 29. članica Saveza, rekao je ranije u srijedu ministar Darmanović.

Predsjednica je ponovila snažnu potporu Hrvatske Crnoj Gori na njezinu euroatlantskom i pristupnom putu Europskoj uniji. Ministar Darmanović upoznao je predsjednicu Grabar-Kitarović s tijekom pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji te je istaknuo važnost vrednovanja individualnih postignuća kao ključnog čimbenika u tom procesu.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o stanju na jugoistoku Europe, rastućem utjecaju trećih država i suglasili se da je za stabilnost ovog područja iznimno važan vjerodostojan procesa europskih i euroatlantskih integracija. Darmanović je dobio u srijedu podršku svoga domaćina, hrvatskoga kolege Davora Ive Stiera koji je istaknuo da Hrvatska smatra da je skori ulazak Crne Gore u NATO-u te put prema Europskoj uniji u geostrateškom interesu i interesu sigurnosti Europe.

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov odvojeno su ranije u srijedu razgovarali s crnogorskim gostom i naglasili da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri, a za otvorena pitanja ključno je pronaći zajedničko rješenje u duhu dobrosusjedskih odnosa i na temelju međunarodnog prava.

Dvije zemlje trebaju provesti razgraničenje na poluotoku Prevlaci.  U Neumu se danas održava znanstveni skup “Hrvati BiH – nositelji europskih vrijednosti?” u organizaciji kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je najavio da skup treba dati odgovor na to što žele Hrvati kao narod i kako to ostvariti.

Na skupu će sudjelovati i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Na otvaranju skupa u hotelu “Grand” u 10.30 sati obratit će se i rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras, te rektor Univerziteta u Splitu Šimun Anđelinović, koji je i predsjednik Rektorskog zbora Hrvatske.

Znanstveno-stručni skup održava se u organizaciji kabineta hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje HNS-a BiH, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, te Institut za društveno-politička istraživanja /IDPI/ iz Mostara.

Iz Predsjedništva BiH priopćeno je da će nakon svečanih obraćanja uvodno predavanje u 11.00 sati održati ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier.

You may also like

0 comments