Kolinda Grabar Kitarović pozvala Vladimira Putina u Hrvatsku

 Ruski predsjednik Vladimir Putin telefonski je razgovarao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja mu je čestitala na pobjedi na predsjedničkim izborima i potvrdila poziv da posjeti Hrvatsku, priopćila je u četvrtak press služba Kremlja.
“Predsjednici Putin i Grabar-Kitarović telefonski su razgovarali. Hrvatska čelnica čestitala je Putinu pobjedu na predsjedničkim izborima i potvrdila poziv Putinu da posjeti Hrvatsku u terminu prihvatljivom za obje strane”, kaže se u priopćenju Kremlja.

“Lideri su također razmijenili mišljenja o raznim aspektima bilateralne suradnje, uzimajući u obzir rezultate posjeta hrvatske predsjednice Rusiji u listopadu 2017. godine, posebice intenziviranje trgovinskih i gospodarskih odnosa. Razgovaralo se i o nekim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući stanje na Balkanu”, kaže se u priopćenju Kremlja.

Posjet Grabar-Kitarović Rusiji u listopadu prošle godine bio je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika toj zemlji od 2009. godine, a ključni mu je cilj bio dati novi zamah odnosima koji su godinama bili zapušteni. Posjet se održao u godini kada je obilježena 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i RH.

Predsjednica je tada pozvala ruskog predsjednika, s kojim se sastala u Sočiju, u posjet Hrvatskoj i pritom izrazila nadu da će se posjet upriličiti tijekom 2018. Nakon sastanka s Grabar-Kitarović, Putin je istaknuo da je Hrvatska važan partner Rusije u Europi i na Balkanu, a predsjednica je rekla da RH, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi dati novi zamah bilateralnim odnosima na temeljima jednakopravosti i međusobnog uvažavanja.

Na predsjedničkim izborima u Rusiji u nedjelju Putin je odnio premoćnu pobjedu i osvojio četvrti mandat, a Grabar-Kitarović tim mu je povodom uputila čestitku kao prva od zapadnih čelnika.

Nekoliko ruskih medijskih kuća u četvrtak je najavilo da će, u znak prosvjeda zbog odluke o oslobađanju od optužbe jednog zastupnika optuženog za spolno zlostavljanje, odsad bojkotirati ruski parlament te će odande povući sve svoje akreditirane novinare.

Etičko povjerenstvo donjeg doma parlamenta u srijedu se sastalo da bi razmotrilo optužbe što su ih protiv predsjedavajućeg Odbora za vanjske poslove Dume, Leonida Slutskoga iznijele novinarke te je nakon sastanka izvijestilo da “nisu otkrivena kršenja pravila ponašanja”.

“Ovakvom odlukom etičko povjerenstvo je poslalo poruku po kojoj smatra uobičajenom mogućnost spolnog uznemiravanja novinarki”, na internetskoj je stranici napisala grupacija RBK najavivši “povlačenje svih novinara koje pokrivaju aktivnosti Dume”.

Televizija Dožd i RTVI, medijska grupacija RBK i radio Eho Moskve prestat će pratiti rad Dume. Novine Kommersant, Vedomosti i radio Govorit Moskva bojkotirat će rad Slutskoga. Bojkot je izazvao zabrinutost da će već ionako dominantni državni mediji imati još veći utjecaj na to kako javnost dobiva informacije o radu parlamenta.

Tv kanal Dožd, blizak oporbi, ocijenio je odluku povjerenstva “neprihvatljivom i ponižavajućom”. “Iznenađeni smo i razočarani odlukom povjerenstva koji je sastanak pretvorio u sudski proces protiv žrtava”, objavila je u srijedu redakcija lista Kommersant, dodajući da više neće pokrivati aktivnosti Slutskoga.

Tri su se novinarke nedavno oglasile optužbama za spolno uznemiravanje protiv Slutskoga, a posljednja među njima je Farida Rustamova koja radi za BBC. Njezine su optužbe najdetaljnije, a političarove je komentare i izjave snimila.

Slutski je opovrgao sve optužbe triju novinarki, kazavši da su dio političke zavjere protiv njega, a zaprijetio je i tužbama za klevetu. Njihove je optužbe ismijao, kazavši da se “nikada nije ništa dogodilo” te da se “žene nikada nisu žalile”.

You may also like

0 comments