Home Geopolitika Kolinda Grabar Kitarović pozvala na nastavak mirovnih pregovora Izraela i Palestine

Kolinda Grabar Kitarović pozvala na nastavak mirovnih pregovora Izraela i Palestine

by admin

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak je u Jeruzalemu svom domaćinu izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu kazala da se istinski nada nastavku pregovora Izraela i Palestinaca u cilju postizanja mira i sigurnosti za obje strane te da Hrvatska podržava rješenje o dvije države. “Istinski se nadam nastavku dijaloga između Izraela i Palestinaca. Hrvatska podupire napore međunarodne zajednice u uspostavi mira i sigurnosti te rješenje o dvije države”, kazala je predsjednica ističući da je vidjela lice i naličje rata u Hrvatskoj te da zna što znače mir i sigurnost.

“Želim vama i ljudima Izraela mir i sigurnost iz dubine moga srca”, kazala je hrvatska predsjednica. Istaknula je međutim da svako trajno rješenje ovisi o volji obje strane i izrazila nadu da ćemo ubrzo vidjeti održivo rješenje krize na Bliskom istoku.

Predsjednik Rivlin je kazao da se Izrael nalazi u sukobu sličnom onome u kojem se svojedobno našla i Hrvatska te kazao da je Hrvatsku cijela regija uzima kao model kako razumjeti situaciju i kako sukob privesti kraju. Istaknuo je međutim da je jedino rješenje direktni dijalog i pregovori dviju strana. “Mi znamo što je bilo u vašoj regiji te i vi sami znate da je jedino rješenje direktni dijalog i pregovori dviju strana. Bez toga, sukob postaje međunarodni problem, a niti jedna međunarodna odluka ne može sama dovesti do okončanja sukoba i tragedije s kojom smo ovdje suočeni”, kazao je Rivlin.

U više je navrata ponovio važnost direktnih pregovora kao jedinog načina koji može doći do razumijevanja i uspostave povjerenja između Izraela i Palestinaca. Predsjednik Rivlin je i kao večer prije premijer Netanyahu izrazio zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa i kazao da su te ne radi samo pitanju nuklearnog oružja već o tome da je Iran prijetnja samoj opstojnosti Izraela. “Iran podupire i stoji iza terorističkih organizacija posvuda, bilo u Jemenu, Libanonu i Siriji pa čak i na jugu Izraela u Gazi te na sinajskom poluotoku što uzrokuje puno problema Egiptu, našem susjedu”, kazao je Rivlin.

Izrazio je dobrodošlicu hrvatskoj predsjednici te kazao da su odnosi između dvije zemlje dobri, ali da se raduje proširenju te suradnje. Ističući kako je Izraelu važno razumijevanje prijateljskih zemalja, kazao je da Izrael i država Izrael nije samo kompenzacija za Holokaust koji se dogodio u Drugom svjetskom ratu. “Izrael je jedina domovina židovskog naroda. Mi smo se samo vratili u domovinu kako bi uspostavili izraelsku državu, ali nažalost od tada smo u sukobu”, kazao je Rivlin i izrazio očekivanje da Hrvatska razumije izraelske probleme onoliko koliko Izrael razumije probleme naše regije.

Dvoje državnika izrazili su zajedničku želju za proširenjem odnosa dviju zemalja na području gospodarstva, kulture i obrazovanja, ali i suradnji na vojnom području i na pitanjima sigurnosti. Hrvatska predsjednica je kazala da su Hrvatska i Izrael izloženi istim prijetnjama u regiji Mediterana navodeći ekstremizam, širenje oružja, trgovinu ljudima i ilegalne migracije. Naša je odgovornost, zaključila je predsjednica, zajednički se boriti protiv tih sigurnosnih prijetnji. Rivlin je kazao kao što Hrvatska treba prijatelje tako i Izrael treba dobre prijatelje posvuda. Hrvatska predsjednica se na kraju svog dvodnevnog radnog posjeta Izraelu sastala i s predsjednikom izraelskog parlamenta – Knesseta, Yulijem Edelsteinom.

Related Posts