Kolinda Grabar Kitarović podsjetila na zločin u Škabrnji

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u utorak u Škabrnji odala počast žrtvama pokolja 18. studenoga 1991. u tome ravnokotarskome mjestu, poručila je učenicima Osnovne škole Vladimira Nazora s kojima se susrela da se trajno sjećaju žrtava poginulih za slobodnu Hrvatsku i da ostanu u svojemu rodnom kraju, a država se treba pobrinuti i osigurati im uvjete za što bolji život.

“Danas smo ovdje kako bismo odali počast žrtvama strašnog zločina, ali i da bismo odali priznanje onima koji ostaju ovdje – vama. Moramo poštovati svoju prošlost, ali prije svega moramo raditi za budućnost. Moramo raditi za to da život bude bolji svakome, da vi, djeco, ostanete ovdje, da zasnujete obitelji, da pridonosite životu svojega kraja”, rekla je predsjednica učenicima. Poručila im je da su oni ti koji će Hrvatsku voditi u bolju budućnost, koja je, kako je ocijenila, ostvariva ako se svi budemo trudili i radili u zajedništvu.  “Škola mora biti dobro i pozitivno iskustvo, ne samo u učenju činjenica, nego u učenju za život, učenju ponašanja i poštovanja jednih prema drugima, prema svome rodnom kraju i prema hrvatskoj domovini. Na nama je da vam osiguramo uvjete da možete razviti svoje potencijale. Vi ste naša budućnost”, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i pozvala učenike da je posjete u njezinu uredu u Zagrebu.

Osim s učenicima Osnovne škole Vladimira Nazora, predsjednica se sastala s obiteljima poginulih branitelja u Domovinskom ratu i položila vijenac kod spomen-obilježja masovne grobnice „Ruža za poginule branitelje i civile“ te na mjesnome groblju sv. Luke kod glavnoga križa. U pokolju koji su prije 24 godine u Škabrnji počinili četnici i tzv. JNA s ratnim zločincem Ratkom Mladićem na čelu ubijena su 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila, a mjesto je bilo potpuno uništeno.

You may also like