Home Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović: Nužno je pronaći nove modele suživota

Kolinda Grabar Kitarović: Nužno je pronaći nove modele suživota

by Agencije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u petak u Vukovaru, na konferenciji “Znanstveni osvrt na mirnu reintegraciju danas” kojoj je i pokroviteljica, kako je nužno pronaći nove putove i modele suživota u hrvatskom Podunavlju i drugim krajevima u kojima se osjećaju posljedice rata.

“U proteklih nekoliko godina više se puta pokazalo kako je proces mirne reintegracije složen i osjetljiv i koliko je zapravo nedovršen. Nepraktično inizistiranje na provedbi nekih zakonskih odredbi izdvojenih iz političkog konteksta Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjjina dodatno je otežalo taj proces”, kazala je Grabar-Kitarović. Zbog toga se, istaknula je, mirna reintegracija, premda ispunjena u svojim temeljnim ciljevima, i dalje nameće kao nužan proces kojega treba završiti. “Prije svega riječ je o potrebi pronalaženja novih puteva za takozvani suživot ljudi koji je često eufemizam za izolaciju i samoizolaciju”, poručila je.

Podsjetila je kako je na današnji dan 1996. godine započeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja koji je okončan dvije godine kasnije. Predsjednica se dotaknula prava nacionalnih manjina, te bitnim ocjenila donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, podsjetivši da su manjinska prava u Hrvatskoj uređena i drugim zakonima. “Osim toga, uspostavljeni su i Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava i prava nacionlanih manjina čime je na vrlo visokoj normativnoj i strukturalnoj razini uređen korpus manjinskih prava”, usvrdila je.

Konferenciju “Znanstveni osvrt na mirnu reintegraciju danas”, u povodu 18. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, organiziraju Europski dom Vukovar, Zaklada Friedrich Ebert iz Zagreba i Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija.

Related Posts