Kolinda Grabar Kitarović moli medije da poštuju Salopekovu sigurnost

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ponedjeljak da trenutačno ne može komentirati slučaj otetog Tomislava Salopeka, ali je zamolila medije da poštuju njegovu sigurnost i privatnost njegove obitelji. “Ne mogu sada komentirati ništa što se događa u tom slučaju”, odgovorila je predsjednica u Splitu na upit ima li kakvih novosti o Salopeku.

“Još jednom molim za razumijevanje i molim medije da cijelo ovo pitanje drže u granicama da se poštuje sigurnost Salopeka i privatnost njegove obitelji”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ministarstvo vanjskih poslova i u ponedjeljak ponavlja da hrvatska vlada svim mehanizmima koje ima na raspolaganju pokušava osloboditi Tomislava Salopeka kojega drže pripadnici Islamske države (IS) u Egiptu. MVEP i Hrvatsko novinarsko društvo također su u nedjelju apelirali na medije da ne objavljuju neprovjerene informacije. Sudbina Tomislava Salopeka i dalje je neizvjesna, nekoliko dana pošto je istekao ultimatum Pokrajine Sinaj, egipatskog ogranka IS-a.

Salopek je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG). Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Otmičari se poslije toga nisu oglasili, a egipatske snage sigurnosti pokrenule su opsežnu potragu za njim.

You may also like