Kolinda Grabar Kitarović je podržala izvedbu Elementarnih čestica

Čini se kako će se predstava ”Elementarne čestice”, oko koje se ovih dana podiglo dosta prašine, ipak vratiti na program Dubrovačkih ljetnih igara. U ekskluzivnom telefonskom javljanju za Novi dan N1 televizije ove navode komentirala je šefica Dramskog programa Igara Mani Gotovac.

Kakve su vaše informacije, hoće li se poslije svega što se dogodilo Elementarne čestice ipak izvesti na Dubrovačkim ljetnim igrama? Moram vam reći imam nešto malo nade. Imam nade da neće doći do negacije Dubrovnika samog po sebi koji nosi svoj znak i svoju zastavu libertas, a to bi značilo da će se izvesti predstava. Evo zbog čega to govorim. Neprirodno mi je govoriti o politici no posljednji politički potezi ukazuju na to da ne žele ovu blamažu o kojoj govori cijeli svijet. Političari su se uključili razumno u cijelu ovu zbrku koja je nastala zahvaljujući dubrovačkom županu koji nije pročitao knjigu i ne zna o čemu priča ili nema dobre savjetnike.

U subotu je Ostojić rekao da će oni osigurati izvedbe tj. da neće biti opasnosti i rizika jer su oni na to osiguranje spremni. Zatim sam dobila telefonski poziv iz Ureda predsjednice od gospodina koji se bavi pitanjima kulture i koji je jako podržao izvedbu Elementarnih čestica. Podršku za izvođenje predstave dobili ste, dakle, iz Ureda predsjednice? Upravo tako. Nisam razgovarala s predsjednicom nego s njezinim pomoćnikom za pitanja kulture i on mi je rekao upravo to. Napokon neka vidljiva podrška dolazi. Ona ide od strane Ministarstva kulture.

Tko će donijeti konačnu odluku? Čini mi se da to treba biti zajednička odluka. Očekuje se sazivanje Vijeća igara i da se dogovori da ćemo igrati Elementarne čestice i da će Županija uplatiti svoj novac i da će Vijeće potvrditi svoj program. Podsjetimo zbog utvrđenog sigurnosnog rizika s programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara skinuta je predstava po djelu Michela Houellebecqa “Elementarne čestice”, koja je premijerno trebala biti izvedena u srpnju u Kuparima.