Home Geopolitika Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović otkazali sve obveze

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović otkazali sve obveze

by admin

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović otkazala je sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova, izvijestio je Ured predsjednice Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović održat će u srijedu u 17 sati, u Banskim dvorima, konferenciju za medije, izvijestila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

IS je na svom Twitteru objavio fotografiju za koju tvrdi da je fotografija Salopekova tijela, prenio je AFP.MVEP je na upit Hine potom kazao da nema potvrdu da je oteti hrvatski državljanin Tomislav Salopek pogubljen. Islamska država objavila je da je odsijecanjem glave pogubila Salopeka te je na svom Twitteru objavila fotografiju za koju tvrdi da je fotografija njegova tijela.

Agencija France presse piše da još nije potvrđena autentičnost fotografije, a isto tvrdi i Reuters dodajući da uz fotografiju stoji i naslov: “Ubojstvo hrvatskog taoca zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države, nakon što je istekao rok”. Reuters napominje da uz fotografiju dekapitiranog muškarca stoji kopirani tekst vijesti iz arapskih medija s naslovima: “Hrvatska potvrđuje potporu Egiptu u naporima u borbi protiv ekstremizma i terorizma” i “Hrvatska potvrđuje kontinuiranu potporu Kurdistanu”.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva unutarnjih poslova rekao je za Reuters: “Vidjeli smo ovu vijest na internetu, ali upravo radimo svoje vlastite provjere. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije putem priopćenja”. Salopek (31) je otet 22. srpnja na cesti 22 kilometra jugozapadno od Kaira. Prošle srijede je egipatski ogranak Islamske države zaprijetio da će u roku od 48 sati ubiti Salopeka ako ne budu oslobođene “muslimanske žene”.

Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu. Iako Egipat ima problema s pobunom džihadista na rijetko naseljenom Sinajskom poluotoku, ta je država dosad bila pošteđena otmica stranaca i brutalnih pogubljenja kakve je Islamska država provodila u Siriji, Iraku i Libiji. Salopek, zaposlenik francuske tvrtke Compagnie Generale de Geophysique (CGG), otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Prošle srijede popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Po tome, ultimatum istječe u petak popodne.

 Pobunjenici sa Sinaja do lani su se nazivali Ansar Beit al-Makdis, ali su se u studenome obvezali na lojalnost Islamskoj državi i promijenili naziv. Prošlog mjeseca egipatski IS je priopćio da stoji iza eksplozije automobila bombe ispred talijanskog konzulata u Kairu, što je bio prvi napad na neku stranu misiju otkako je Egipat počeo kampanju protiv islamista. Video s Tomislavom Salopekom objavljen je dan prije raskošne ceremonije otvaranje dodatne trase Sueskog kanala. Predsjednik države Abdel Fatah al-Sisi u govoru se obvezao da će poraziti militante. Egipatske vlasti strahuju da bi jačanje IS-a moglo otjerati turiste koji dolaze u zemlju faraona i zaplašiti multinacionalne kompanije te tako utjecati na ionako krhko egipatsko gospodarstvo. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.

Prva je vijest o otmici objavljena 24. srpnja kada je francuska agencija France presse izvijestila da su nepoznati napadači oteli u Egiptu hrvatskog državljanina koji je u toj zemlji radio za francusku tvrtku, što je potvrdilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Tada je objavljeno da je T.S. (1984.) otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Također je istaknuto da je identitet otmičara nepoznat, a iz vladinih izvora rečeno je da nema zahtjeva za otkupninom. MVEP je rekao da je u stalnom kontaktu s obitelji otetog Hrvata, a zajedno s hrvatskim veleposlanstvom u Kairu i drugim hrvatskim institucijama u kontaktu je i s nadležnim institucijama u Egiptu, Delegacijom EU-a u Kairu, francuskom kompanijom i partnerskim službama.

Desetak dana o sudbini otetog Hrvata ništa se nije znalo, a onda se 5. kolovoza na internetu pojavila snimka u kojoj Islamska država prijeti da će ga pogubiti ako se u roku od 48 sati ne ispuni njihov zahtjev i oslobode “muslimanske žene”. Muškarac se sam predstavio kao Tomislav Salopek i pročitao zahtjev otmičara.

Na snimci koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca s nožem ruci. Salopek čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene “muslimanke”.”Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske”, rekao je Salopek odjeven u narančastu odjeću karakterističnu za zatvorenike IS-a. Dodao je da je oženjen suprugom Natašom i ima dvoje djece te da radi za francusku grupu CGG.

Potvrđuje da su ga 22. srpnja oteli gerilci egipatskog ogranka IS-a “Pokrajina Sinaj” i da ga žele razmijeniti s muslimankama u egipatskim zatvorima. “To se mora ispuniti u roku od 48 sati, a u suprotnom će me vojnici Pokrajine Sinaja ubiti”, rekao je Salopek. Odmah je krenula diplomatska inicijativa s hrvatske strane koja je u suradnji s egipatskim kolegama krenula u potragu za otetim Salopekom. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova otputovala je, zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom, u Kairo gdje je razgovarala s egipatskim kolegom Salehom Šukrijem.

U međuvremenu je u petak istekao 48-satni ultimatum otmičara, ali o Salopekovoj sudbini ništa se nije znalo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s egipatskim predsjednikom Abdulom Fatahom al-Sisijem, te par dana kasnije izjavila da se nastavlja boriti za oslobađanje Tomislava. Salopekov otac apelirao je na otmičare da ga puste rekavši da je “Tomislav u Egipat došao samo zaraditi za kruh”. Zagrebački muftija Aziz Hasanović i mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj pokušali su pomoći svojim pozivima vjerskim i državnim institucijama u Egiptu.

Međutim, sigurnosti analitičari s kojima je Hina razgovarala Igor Tabak i Mate Laušić, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu bili optimistični i isticali su da je Hrvatskoj ostalo vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre. Ministarstvo je svakoga dana od objave video snimke isticalo da ubrzano radi na lociranju Salopeka, zajedno s egipatskim službama, ali da detalje ne može iznositi u javnost. Novih vijesti o Salopeku nije bilo tjedan dana sve do danas kada je IS objavio da ga je pogubio dekapitiranjem. Tomislav Salopek prvi je oteti hrvatski državljanin u nekoj stranoj zemlji, a njegovo ubojstvo, ako se potvrdi, prvo je ubojstvo nekog zapadnog državljanina Islamske države u Egiptu.

U gradu La Coruni na sjeveru Španjolske uhićen je muškarac koji je prodavao odjeću sa simbolima terorističke skupine Islamske države, uključujući majice sa slikom pogubljenog Britanca Alena Henninga, te je uz to širio terorističke poruke preko interneta, priopćila je španjolska policija u utorak nakon uhićenja. Muškarac sa španjolskim državljanstvom vlasnik je trgovine odjećom iz koje je distribuirao proizvode s porukama, stoji u priopćenju.

U Španjolskoj je ove godine uhićeno oko 50 osoba koje policija povezuje s Islamskom državom. Uhićeni, čije ime nije objavljeno, na Facebooku je objavio fotografiju Britanca Alena Henninga uz njegova egzekutora prije pogubljenja u listopadu. Policija tvrdi da je tu sliku otiskao na majice i da je okrutnost zagovarao preko društvenih mreža te je porukama mogao potaknuti nova ubojstva. Majice je prodavao u Španjolskoj i susjednom Portugalu.  Istražitelji su iz njegova doma i trgovine odnijeli informatičku i drugu dokumentaciju koji će analizirati.

Related Posts