Kolinda Grabar Kitarović i za Bleiburg komemorira u tišini

Pobjeda nad nacizmom označila je početak jednog od najtragičnijih poglavlja naše povijesti’ Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je obišla Bleiburg i položila vijence, saznaje Jutarnji list.

U Bleiburg je otišla bez najave, na isti način kao što je prethodno, mimo komemoracije, posjetila i Spomen-područje Jasenovac. Jutarnji neslužbeno doznaje kako predsjednica neće u subotu biti na službenoj komemoraciji u Bleiburgu gdje se obilježavaju poslijeratni komunistički zločini nad poraženim pripadnicima NDH, ali i brojnim nedužnim civilima, već će tamo poslati izaslanstvo kao što je to učinila i u Jasenovcu.

Prethodno je, podsjetimo, predsjednica najavila kako će otići na obilježavanje žrtava Bleiburga i križnih putova sredinom svibnja, ali kako neće držati govor. U međuvremenu je Ured predsjednice i službeno potvrdio pisanje Jutarnjeg te je u priopćenju naveo kako je predsjednica, osim u Bleiburgu, svijeće zapalila i cvijeće položila i u Macelju i Teznom. ‘Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa.

Iskazujući poštovanje žrtvama „Križnoga puta“ na Bleiburgu, u Teznom i Macelju imam obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude. Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti’, izjava je predsjednice koja je citirana u priopćenju iz njezina ureda.