Home Bosna i Hercegovina Kolinda Graba Kitarović: BIH nema boljeg partnera od Hrvatske

Kolinda Graba Kitarović: BIH nema boljeg partnera od Hrvatske

by Agencije

Bosna i Hercegovina nema boljeg partnera od Hrvatske i ona je najvažnija spona na putu BiH ka euroatlantskim integracijama, zaključili su u četvrtak u Sarajevu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Hrvatska predsjednica sastala se s dvojicom članova bosanskohercegovčkog državnog vrha na početku trodnevnog radnog posjeta tijekom kojega će boraviti i u Mostaru te Banjoj Luci. Radni je sastanak održan iza zatvorenih vrata, a iz izvora bliskih predsjednici doznaje se kako je postignuta puna suglasnost da je jedina budućnost BiH u Europskoj uniji i NATO-u, pri čemu Hrvatska može biti od velike pomoći.

Zaključeno je i kako na tom putu BiH mora postati sposobnom funkcionirati bez institucije Visokog predstavnika međunarodne zajednice, no nužan preduvjet za to ostaje provedba reformi koje će od nje učiniti funkcionalnu državu. BiH mora poštovati standarde koje postavlja EU, suglasni su Grabar-Kitarović i članovi Predsjedništva BiH. Konstatirali su kako je veoma važno brzo donijeti novi izborni zakon u BiH, ali i dati snažan poticaj izvršnoj vlasti dvije zemlje za jačanje suradnje “jer njihova komunikacija nije dovoljna”.

Hrvatska se predsjednica posebice založila za jačanje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH. Bilo je riječi i o problemu koji je prouzročio izbjeglički val koji je zapljusnuo europski kontinent. Konstatirano je kako stoga BiH i Hrvatska trebaju dodatnu komunikaciju na razini nadležnih ministarstva da bi se spriječili veći problemi. Ocjena je kako predložene kvote za prihvat izbjeglica u članicama EU nisu rješenje, jer ga treba naći prije svega tamo gdje je nastao, odnosno u području u kojemu su izbili oružani sukobi koji su potaknuli ljude na bijeg.

Nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, hrvatska se predsjednica susrela s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem. On je novinarima kazao kako je s hrvatskom predsjednicom razgovarao prije svega o položaju Hrvata u BiH, ali i o tome kako bi Hrvatska kao članica EU mogla pomoći da se ukupno stanje u BiH poboljša. “Najveće je pitanje kako zaustaviti odlazak i sačuvati naš opstanak”, kazao je kardinal Puljić.

Kazao je kako Hrvatska unutar EU može pomoći da se stvori takvo zakonsko uporište da se svi koji žive u BiH osjećaju sigurno. Po riječima kardinala Puljića za to je nužan novi ustav. “Ovo što sada imamo u BiH to nije ustav, to je mirovni sporazum”, kazao je kardinal Puljić. O stanju u BiH predsjednica Grabar-Kitarović je razgovarala i s Visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom. Tijekom večeri predsjednici Grabar-Kitarović u Sarajevu će biti uručena nagrada “Isa-beg Ishanković”, koja joj je dodijeljena u znak priznanja za promicanje suradnje i razumijevanja između dvije države.

Related Posts