Koliku korist ima proračun od HEP-a

Iz dobiti 840 milijuna kuna ove godine

Hrvatska elektroprivreda je, na temelju odluke Skupštine društva o raspodjeli ostvarene dobiti u 2020. godini, izvršila isplatu u korist državnog proračuna u iznosu od 840.621.514,80 kuna. HEP je lani ostvario dobit veću od 1,4 milijarde kuna, za zakonske rezerve koristit će se nešto više od 70 milijuna kuna, zadržana dobit iznosi 490,3 milijuna kuna, a 840,6 ide u državnu blagajnu.

“U izazovnim gospodarskim okolnostima na nacionalnoj i globalnoj razini zadovoljni smo financijskim rezultatom koji nam je omogućio ovu uplatu u državni proračun. Tu smo obvezu predvidjeli pri donošenju plana investicija za 2021. godinu, tako da isplata dijela dobiti ne utječe na financijski položaj i realizaciju investicija Hrvatske elektroprivrede. Svjesni smo svoje uloge jednog od najvećih investitora u Hrvatskoj i pokretača gospodarstva, zbog čega nastavljamo s realizacijom plana investicija i ulaganjima u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta”, rekao je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Od investicija koje se realiziraju u 2021. godini ističu se Hidroenergetski projekt Kosinj, koji je Vlada RH u srpnju proglasila strateškim investicijskim projektom i koji s hidroelektranom Senj 2 čini najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj, investicijske vrijednosti 3,4 milijarde kuna i s 412 MW nove snage u sustavu.

Među ulaganjima jesu i novi kombi-kogeneracijski blok u Elektrani toplani Zagreb, vrijedan 900 milijuna kuna, nastavak ciklusa rekonstrukcije i revitalizacije 12 hidroelektrana u ukupnoj vrijednosti od 3,9 milijardi kuna, nastavak projekta revitalizacije vrelovodnog sustava u Zagrebu vrijednog 700 milijuna kuna, nastavak provedbe pilot-projekta uvođenja naprednih mreža, vrijednog 177 milijuna kuna te dovršetak prvog ciklusa izgradnje sedam sunčanih elektrana ukupne vrijednosti oko 200 milijuna kuna.

Za financiranje navedenih i ostalih investicijskih projekata, uz vlastita sredstva, iz HEP-a ističu ostale izvore financiranja, među kojima i sufinanciranje sredstvima iz EU fondova.

You may also like

0 comments