Koliko još mogu trajat dokazane rezerve nafte?

Analiza Rystad Energya

Dokazane rezerve nafte i plina velikih naftnih kompanija troše se alarmantno brzo i suočavaju se sa rizikom da budu iscrpljene za manje od 15 godina, jer kapaciteti novih nalazišta ne mogu nadoknaditi potrošene količine, upozorava norveška analitička kompanija Rystad Energy u najnovijoj analizi.

Grupa najvećih svjetskih proizvođača nafte, nazvana “Big Oil”, izgubila je prošle godine 15 posto rezervi, a preostale količine će uz sadašnji tempo pumpanja biti potrošene za manje od 15 godina, osim ako grupa ne otkrije više novih komercijalnih nalazišta, navodi Rystad.

Ovaj zadatak je sve izazovniji, imajući u vidu da se ulaganja u istraživanja reduciraju, a stope uspješnosti u otkrivanju novih nalazišta opadaju.

Smanjenje potvrđenih rezervi moglo bi stvoriti ozbiljne probleme grupi “Big Oil”, koja uključuje ExxonMobil, British Petroleum, Shell, Chevron i Total and Eni, u održavanju stabilne razine proizvodnje u narednim godinama, što će se odraziti na pad njihovih prihoda, navodi Rystad i dodaje da to predstavlja veliku prijetnju za financiranje planova energetske tranzicije te grupacije.

Dokazane rezerve kompanija iz sastava “Big Oil” pale su za 13 milijardi barela ekvivalenta nafte 2020. godine, kao rezultat znatnog pogoršanja cijena, a ovogodišnja istraživanja nisu dobro krenula, piše u analizi norveške energetske konzalting kompanije.

Obim novootkrivenih nalazišta u svijetu iznosio je u prvom kvartalu ove godine 1,2 milijarde barela ekvivalenta nafte, što je najmanje u posljednjih sedam godina.

Prema analizi, pad tražnje za sirovom naftom i cijena zbog pandemije COVID-19, u kombinaciji sa pojačanom disciplinom kapitalnih ulaganja, rezultirao je smanjenjem investicija, što može pogoršati problem sa kojim se suočavaju mnogi veliki operateri u nastojanju da povećaju svoje dokazane rezerve.

Prodaja nafte i plina i dalje će dominirati u poslovnim modelima vodećih europskih kompanija, koje se sve više fokusiraju na energetsku tranziciju, dodaje se.

You may also like

0 comments