Koliko je moguć ‘Nexit’

Dok se Europska Unija s jedne strane i Velika Britanija s druge strane pripremaju za predstojeće pregovore o razjedinjenju situacija u Nizozemskoj bi mogla sve dodatno zakomplicirati. Trenutno je Velika Britanija teća zemlja u koju Nizozemska najviše izvozi i svaka promjena u odnosima bi značajno utjecala na Nizozemsko gospodarstvo. Uz ekonomske reperkusije za Nizozemsku je još i moguć izlazak iz EU ako na idućim parlamentarnim izborima pobijede euroskeptici.

Trenutni Nizozemski premijer Mark Rutte nalazi se u neugodnoj poziciji između euroskeptika s jeden strane i ekonomske stabilnosti s druge strane. Liberalni i centristički političari u Nizozemskoj poručuju da odnosi s Velikom Britanijom ne smiju postati argument za populiste koji žele napustiti EU.

Adrian Schout iz Nizozemskog think-tanka Clingendael rekao je da će im nedostajati Velika Britanija pogotovo kada se raspravlja o migraciji, vojno-obrambenoj suradnji i liberalizaciji energetskog tržišta. Jer uz Veliku Britaniju i Nizozemsku još su Danska i Finska činile skupinu koja se unutar EU opirala Njemačko-Francuskom utjecaju.

Do zahladnjenja u odnosima Velike Britanije i Nizozemske je došlo nakon posjete nove britanske premijerke Nizozemskoj gdje se sastala s premijerom Rutteom. Britanska premijerka May nije izdala obavijest za medije kao što je to učinila nakon posjeta Hrvatskoj i Danskoj. Nakon sastanak dvoje premijera Rutte je izjavio “Kako postoje zajednički interesi, ali da su pred nama kompleksi pregovori.”

Uz nategnute odnose s Velikom Britanijom Nizozemska je pod posebnim povećalom Brisela od kada su na ovogodišnjem referendumu odbili prihvatiti trgovinski sporazum s Ukrajinom. Jan Roos koji je pomogao prikupiti potpise za referendum ušao je u politiku na čelu stranke koja se zalaže za flat tax i čija politika ne nalikuje na ‘Briselsku politiku’.

Još je važno spomenuti kako je broj onih koji priželjkuju ‘Nexit’ pao nakon britanskog izlaska iz EU no još uvijek je na visokih 40% kako se vidi iz ankete Peil.nl.

(Politico.eu)

You may also like

0 comments