Koliko je London potrošio na planiranje Brexita?

Cijena odluke
Britanska vlada potrošila je barem 4,4 milijarda funti poreznih obveznika na pripreme za napuštanje Europske unije, objavio je u petak revizorski ured, u prvim detaljnim prognozama troškova Brexita.

Državni ured za reviziju (NAO) rekao je u izvješću da je novac u najvećoj mjeri potrošen na troškove službenika, izgradnju nove infrastrukture te plaćanje vanjskih savjetodavnih usluga.

Za osoblje je potrošeno 1,9 milijardi funti, za nove sustave i infrastrukturu 1,5 milijardi, a za vanjska savjetovanja 288 milijuna. Na vrhuncu procesa Brexita, kada je izgledalo da bi Britanija mogla izaći iz EU-a bez dogovora prošlog listopada, na Brexitu je radilo ne manje 22.000 vladinih dužnosnika.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, u najvećem geopolitičkom prevratu zadnjih desetljeća kojim je okrenula leđa 47-godišnjem članstvu u EU-u. Zbog toga se među ostalim morala provesti obuka carinskih službenika, te zaposliti više ljudi za pregovore o trgovinskim sporazumima.

Više od pola novca potrošila su ministarstvo za zaštitu okoliša, hranu i ruralna područja, ministarstvo unutarnjih poslova te Carinska i porezna uprava. NAO je naglasio da se radi o najnižoj procjeni, te da bi troškovi mogli biti i puno viši.

Dogovoreno prijelazno razdoblje između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva traje do kraja ove godine do kada se pravila EU-a primjenjuju i dalje kako bi omogućila Londonu i Bruxellesu da pokušaju doći do dogovora o budućim odnosima nakon Brexita.

Rusija je u prošloj godini prodala gotovo sve svoje zlato Velikoj Britaniji, pokazali su to podaci ruske carinske uprave.

Kako navodi The Moscow Times, Britanija je prošle godine od Rusije kupila 5,33 milijarde dolara zlata, odnosno 93 posto ruskog izvoza najcjenjenijeg metala. Time su Britanske nabave ruskog zlata čak 12 puta veće nego u 2018. godini, kada su iznosile 433 milijuna dolara. Također, Ruski izvoz zlata u Britaniju povećan je jedanaest puta, s 10,4 tona u 2018. na 113,5 tona prošle godine.

– London je središte globalne trgovine zlatom i mjesto gdje se zlatno rezerve fizički pohranjuju, opskrbljujući međunarodna sredstva kojima se trguje na burzi – poručio je John Mulligan, član Svjetskog vijeća za zlato i direktor tržišnih odnosa.

Iako je Britanija za rusko zlato izdvojila najviše u prošloj godini, to nije jedina roba s kojom su ove dvije zemlje trgovale. Za rusku naftu i naftne prerađevine Britanija je potrošila 3,4 milijarde dolara, dok je za platinu i srebro izdvojila 936 milijuna, odnosno 100 milijuna dolara.

You may also like