Koliko je izgledno osvajanje Zaporižja?

Piše: Vladimir Flatscher/Svijet.hr

Ukrajina očekuje moguću veliku rusku ofenzivu ovog mjeseca, ali Kijev se nada kako ima dovoljno rezervi snaga da zadrži Moskvu bez obzira što najnovija zapadna vojna pomoć, neće stići u skorije vrijeme.

Nešto se događa i u Zaporiškoj oblasti, gdje je na snagu stupila opća mobilizacija. U samom gradu iz kamiona se dijeli oružje svim vojno sposobnim građanima. Prema opisu situacije, izgleda kao da Ukrajinci očekuju opći napad na tom djelu.

Što se tiče borbi oko i za Soledar, grad soli, smatram kako se još uvijek ne zna je li ga ruska vojska zauzela u potpunosti obzirom na ogromnu mrežu rudnika ispod grada. Bitka za Soledar se vodila za svaku kuću i ulicu, jer taj grad otvara put prema Bakhmutu. Tako da se ne bih složio sa nekim procjenama vojnih stručnjaka. Padom Soledara otvara se put i prekid opskrbe, te mogućnost opkoljavanja ukrajinskih snaga u i oko Bakhmuta. To je čvorište i raskrsnica puteva, a osim toga je ključ za oslobođenje ili osvajanje Donjecke oblasti.

Rusi su zbog toga podigli mobilizaciju za još 500 000 ljudi, te angažirali Wagner grupu, plaćenike, zatvorenike, kako bi na taj način utrli put drugim boljim jedinicama. Isti scenarij Putin ponavlja kao i na početku, rješava se socijale, manjina, zatvorenika i starog naoružanja. Osim toga Bakhmut je bitan i u moralnom smislu. Ukrajinska vojska ne može dozvoliti da ju pobjedi plaćenićka privatna vojska, a isto tako Putin mora zaustaviti i umoriti ukrajinsko napredovanje. Pad Bakhmuta opet bi Rusima otvorio put prema Kramatorsku i dalje.

Moje je mišljenje, da Putin nije odustao od Odese i spajanjem sa Pridnjestrovljem (odcjepljenim dijelom Moldavije).

Ukrajinska vojska neće najvjerojatnije moći obraniti Soledar i područje oko njega, ali je bitno da joj na vrijeme stigne vojna pomoć za obranu Bakhmuta. U slučaju toga ruska vojska neće imati dovoljno snage za napad, bez obzira na brojčano stanje.

Bitno je da stigne dalekometno topništvo i projektili. Zato su obje strane i angažirale tolike snage, te istovremeno trpe ogromne gubitke.

Dobivanjem tenkova i dalekometnih projektila Ukrajinskoj vojsci se otvara put prema oslobođenju Krima, to Putin zna, zato ponovno prijeti nuklearnim napadom i u tajnosti pojačava mobilizaciju.

Bez obzira na ogroman gubitak ljudskih potencijala, tehnike i naoružanja, Rusija još uvijek ima dovoljno moći da napada. Poraz na bojnom polju, značio bi i pad Putinovog režima. Do sada je Putin uspio izjednačiti ovaj i Drugi svjetski rat u psihi većine Rusa. Sve ovo što se događa pripisati će nekome drugome, netko drugi će biti kriv, nacisti, fašisti, Židovi, Ukrajinci, zavjera Zapada, Amerika, treba se naći Pedro za sve ovo.

Ukrajinska vojska ima dobro utvrđene položaje oko Bakhmuta, a posebno u zaleđu između Bakhmuta i Kramatorska. Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, teško će Rusi to osvojiti. Najveći problem je vojna pomoć, koja kasni, zbog razno raznih razloga.

Osobiti je problem osobno naoružanje i streljivo za isto. Većina je još uvijek iz sovjetskog doba. Pošto je u startu bio dvoličan i sjedio na dvije stolice, srbijanski predsjednik će morati osigurati streljivo, kao i do sada. Puštao je NATO konvoje na Tovarniku, a u Obrenovcu su se priključivali vagoni iz Kragujevca sa streljivom iz Zastave. Zato je dobio 250 000 Rusa. Ti Rusi su potencijalna opasnost i za Srbiju, kao i za sve države u okruženju.

Ako se nekim slučajem, ratna sreća okrene na štetu Ukrajine, logično daljnje napredovanje ruske vojske bi bilo prema gradu Zaporožju, odnosno tamošnjoj nuklearki, piše Svijet.hr.

Autor je neovisni analitičar, koji je proputovao cijelu Ukrajinu, živio jedno vrijeme u njoj i sada ima odličan uvid i informacije iz vojnih struktura o stanju na terenu i bojištu.

You may also like