Home TribinaAnalize Koliko je Iran blizu posjedovanju učinkovitog nuklearnog oružja

Koliko je Iran blizu posjedovanju učinkovitog nuklearnog oružja

by Energypress.net

Analiza Bloomberga

Napetosti između Irana i Izraela eskalirale su ponovno, stavljajući fokus svjetske javnosti na pitanje iranskih nuklearnih ambicija te mogućnosti da Teheran razvije atomsko oružje. Ovo pitanje postalo je posebno relevantno nakon što su Sjedinjene Američke Države povukle iz sporazuma s Iranom 2018. godine, koji je ograničavao iranski nuklearni program u zamjenu za olakšanje sankcija.

Prema analizama, Iran je u posljednjih nekoliko godina povećao proizvodnju fisijskog materijala koji bi mogao biti korišten u proizvodnji nuklearnog oružja. Iako je po Sporazumu iz 2015. Iran bio ograničen u obogaćivanju urana do 3,7 posto, povlačenje SAD-a iz sporazuma dovelo je do ponovnog pokretanja iranskog nuklearnog programa. Danas se procjenjuje da bi Iran u roku od nekoliko dana mogao proizvesti dovoljno obogaćenog urana za proizvodnju nuklearne bombe.

Unatoč tome, postizanje operativne nuklearne bombe zahtijeva dodatne korake, uključujući pretvaranje obogaćenog urana u funkcionalno nuklearno oružje. Prema međunarodnim inspektorima, Iran je poštivao uvjete sporazuma sve do povlačenja SAD-a, nakon čega je započeo s jačanjem svog nuklearnog programa.

Analitičari ističu da su nuklearne ambicije Irana izvor zabrinutosti za međunarodnu zajednicu, posebno zbog političkih i sigurnosnih implikacija. Pitanje je također dobilo na važnosti s obzirom na nesuglasice između Irana i Izraela, gdje Izrael često ističe Iran kao prijetnju regionalnoj stabilnosti.

Unatoč tomu, Iran inzistira na mirnodopskom karakteru svog nuklearnog programa, tvrdeći da teži samo nuklearnoj energiji. Međutim, međunarodne sile i dalje izražavaju sumnje u iskrenost tih tvrdnji, posebno zbog povećanja iranskih kapaciteta za obogaćivanje urana i druge aktivnosti koje sugeriraju vojne ambicije.

Kako napetosti rastu, pitanje iranskog nuklearnog programa i potencijalnih akcija međunarodne zajednice ostaje ključno pitanje koje će oblikovati regionalnu i globalnu sigurnost u godinama koje dolaze.

Related Posts