Koliko je G20 uveo, a koliko ukinuo, trgovinskih prepreka?

WTO
Dvadeset vodećih gospodarstava svijeta uvelo je u razdoblju od listopada prošle do svibnja ove godione 20 novih trgovinskih prepreka, čime je obuhvaćena razmjena ukupne vrijednosti 335,9 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Posrijedi je “dramatično povećanje” broja uvoznih ograničenja ako uzmu u obzir i prepreke iz prethodnog razdoblja, koje su obuhvatile razmjenu ukupne vrijednosti 480,9 miijardi dolara, pokazuje redovno WTO-ovo izvješće, objavljeno neposredno uoči sastanka skupine G20.

Gospodarstva u sastavu G20 paralelno su uvela 29 mjera kojima bi se trebale ublažiti trgovinska ograničenja, uz ukupnu vrijednost obuhvaćene trgovinske razmjene od 397,2 milijarde dolara. Iako ih je više nego mjera ograničenja, njihov broj predstavlja najniži mjesečni prosjek otkada je WTO u svibnju 2012. godine počeo pratiti te pokazatelje. Broj novouvedenih mjera više je pak nego 3,5 puta veći od mjesečnog prosjeka u istom razdoblju, navodi se u izvješću.

Pojedine zemlje razmatraju uvođenje još nekoliko značajnih trgovinskih ograničenja, čime se dodatno zaoštravaju izazovi i neizvjesnost u globalnom ekonomskom okruženju, upozoravaju u WTO-u. “Stabilan trend kojem smo svjedočili gotovo cijelo desetljeće nakon financijske krize ustupio je mjesto naglom povećanju opsega i razmjera mjera ograničenja trgovine u prošloj godini”, konstatira u priopćenju šef WTO-a Roberto Azevedo.

“To će imati posljedice u vidu izraženije neizvjesnosti, manjih ulaganja i slabijeg rasta trgovine”, upozorio je Azevedo, dodajući da G20 mora hitno preuzeti inicijativu u rješavanju tog problema. Čelnici skupine vodećih gospodarstava svijeta sastat će se u drugoj polovini tjedna u Osaki.

You may also like

0 comments