Koliko dugo će ulagači trpjeti Bitcoinovu kolebljivost?

Analiza
Cijena bitcoina u narednim se tjednima nalazi se pred ključnim testom održivosti ovogodišnjeg uspona koji je rezultirao postavljanjem nove rekordne cijene.

Kako piše Financial Times, najpopularnija kriptovaluta glasovita zbog kolebljivosti svoje vrijednosti postigla je rast cijene od 300 posto u odnosu na dno dosegnuto u ožujku, tijekom rasprodaje na financijskim tržištima koja je zahvatila i kriptoimovinu. Prošloga je tjedna bitcoin postavio novu rekordnu cijenu od 19.510 dolara čime je nadmašen donedavni, točno tri godine stari rekord.

Zagovornici ove kriptovalute u obnovljenom rekordu vide podršku institucionalnih investitora koji će sadašnjem usponu, za razliku od balona koji je prsnuo početkom 2018. godine, dati održiviju notu. Međutim, već krajem prošloga tjedna cijena je potonula 14 posto.

Prema podacima CoinMarketCapa, jučer poslijepodne vrijednost bitcoina kretala se oko 18.940 dolara, što je jedan posto viša cijena nego dan ranije. Pad vrijednosti na razini oko 20.000 dolara stoga je mnoge podsjetio na pucanje balona prije tri godine koji je unazadio tržište i pokrenuo polemiku što bitcoin ustvari jest – bezvrijedna imovina, špekulativni instrument ili „novo zlato“, kako mu tepaju zagovornici.

Kako je ta kriptovaluta opet u središtu pozornosti, tako se javljaju i skeptici među financijskim i ekonomskim stručnjacima. Poznati ekonomist Nouriel Roubini izjavio je kako bitcoin „nema ulogu u portfeljima institucionalnih investitora“ prozvavši ga „čistom špekulativnom imovinom i balonom bez fundamentalne vrijednosti“.

Međutim, obujam ovogodišnjeg uspona cijene privukao je pozornost većeg broja investitora. Bankari s Wall Streeta tvrde kako bilježe mnoštvo upita o bitcoinu od cijelog niza klijenata. K tome, „ulagački teškaši“, poput milijardera Paula Tudora Jonesa i Stanleyja Druckenmillera također su ove godine objavili da ih zanima bitcoin.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da je poznati platni servis PayPal najavio u listopadu da će početi prihvaćati kriptovalute. Dodatni poticaj zanimanju za kriptovalute ove su godine dali i specijalizirani hedge fondovi sa svojim visokim prinosima. Podsjetimo, bitcoin je desetljeće stara umotvorina nepoznatog autora koji se skriva pod pseudonimom Satoshi Nakamoto.

Radi se o nereguliranoj valuti iza koje ne stoje središnje banke. Lavina interesa za bitcoin prije tri godine cijenu je dogurala do 19.000 dolara, da bi potom uslijedio oštar pad, pa je već u veljači 2018. bitcoin vrijedio 7000 dolara. Do kraja te godine cijena se spustila sve do 3000 dolara.

Nikolaos Panigirtzoglou, analitičar banke JP Morgan, smatra da bi zaključak o institucionalnoj podršci toj kriptovaluti mogao doći od njujorške investicijske tvrtke Grayscale Investments čiji bitcoin fond daje investitorima mogućnost izloženosti toj imovini, a bez potrebe izravne kupnje.

U trećem tromjesečju više od milijardu dolara slilo se u Grayscale, a JP Morgan procjenjuje da je priljev u ovom tromjesečju tri puta snažniji. Prošlotjedni pad cijene bit će svojevrsni test, smatra Panigirtzoglou, koji će na priljevu, odnosno odljevu novca iz Grayscalea pokazati koliko su dugoročni investitori voljni podnositi kratkoročne promjene vrijednosti.  „Ako ćemo vidjeti odljev dok cijena pada, to bi mogao biti zabrinjavajući razvoj situacije za perpektivu bitcoina“, smatra taj analitičar.

Dio investitora na bitcoin gleda kao na alternativu zlatu, imovini čija vrijednost raste kada se povećava inflacija ili prilikom geopolitičkih tenzija koje plaše tržišta kapitala. „Od listopada vidimo da se zlato i bitcoin natječu za investitore“, kaže Nikolaos Panigirtzoglou.

Međutim, takvu je logiku teško objasniti. Kolebljivost cijene bitcoina daleko nadmašuje bilo koju tradicionalnu imovinu. K tome, prepolovljena vrijednost bitcoina u samo 48 sati tijekom rasprodaje u ožujku uslijed izbijanja pandemije koronavirusa teško ide u prilog tezi o imovini u koju se kapital sklanja u turbulentnim vremenima. Dokaza da kriptovalute mogu odoljeti inflatornim pritiscima također je malo.

Veliki profesionalni investitori stoga su i dalje oprezni. Ugo Lancioni, direktor upravljanja valutama u američkom društvu za upravljanje imovinom Neuberger Berman kaže kako njegovi suradnici debatiraju godinama o bitcoinu, ali da za sada društvo neće ulaziti u takve investicije. „Sumnjam da će fond menadžeri ući u taj prostor dok nije reguliran“, smatra Thomas Wind, nekadašnji fond menadžer u Woodman Asset Managementu, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments