Home TribinaAnalize Koliko će stajati globalna energetska tranzicija?

Koliko će stajati globalna energetska tranzicija?

by Energypress.net

Analiza BlackRocka

BlackRock procjenjuje da će prijelaz na zelenu energiju u svijetu zahtijevati 4 trilijuna dolara godišnje do sredine 2030-ih, pozivajući na više javno-privatnih partnerstava, posebno u Aziji i na Pacifiku. Prognoza dolazi iz BlackRockovog najnovijeg “Tranzicijskog scenarija Investment Instituta”, koji analizira kako će se najvjerojatnije odvijati prijelaz na niske emisije ugljika i njegov potencijalni utjecaj na portfelje.

Brojka od 4 bilijuna dolara dvostruko je veća od prethodnih očekivanja od 2 bilijuna dolara godišnje i zahtijevat će povećanje kapitala i javnog i privatnog sektora, prema Michaelu Dennisu, voditelju alternativne strategije i tržišta kapitala APAC-a u BlackRocku.

Prošle je godine 1,8 trilijuna dolara uloženo u projekte vezane uz energetsku tranziciju, što je porast u odnosu na 33 milijarde dolara 2004. s oko 19 bilijuna dolara uloženih do danas, prema podacima koje je prikupio BlackRock.

Kapitalni jaz postoji u različitim klasama rizika: od niskorizičnih ulaganja u osnovnu energetsku infrastrukturu do visokorizičnih poduhvata kao što su rizični kapital u kasnoj fazi i privatni kapital.

Related Posts