Koliko će poskupjeti struja

Nastavlja se polemika o tome tko je odgovoran za to što bi od iduće godine struja mogla poskupjeti, i to zbog gotovo četverostrukog povećanja naknade za obnovljive izvore energije.

Iz HDZ-a i Mosta optužuju bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, koji ponovno ističe da su u njegovu mandatu poticaji za proizvodnju struje iz vjetroelektrana smanjeni.

Ako je suditi prema potpisanim ugovorima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, Hrvatska misli zeleno. U 2015. iz tih je izvora proizvedeno nešto više od 1 teravatsata, u ovoj se godini očekuje oko teravatsat i pol, u sljedećoj gotovo tri, u 2018. 3,4. A svaki dodatni teravatsat znači milijardu kuna dodatnog troška za državu, pa je jasno da i naknada mora rasti.

Najbitnije je da se poštuju ugovori. Dakle, to su ozbiljne stvari. Ako ne poštujete više od 2.000 ugovora, onda imate više od 2.000 tužbi. To nikome ne ide u korist, naravno, kaže Luka Pehar iz Hrvatskog operatora tržišta energije.

Ali kome će poskupljenje ići na štetu? HROTE tvrdi da će opskrbljivači moći smanjiti cijenu za krajnje korisnike, jer od Nove godine više neće morati plaćati reguliranu cijenu koja iznosi 420 kn/MWh, već tržišnu, koja je znatno niža. S druge strane, opskrbljivači kažu da već rade s tako niskim maržama da je to nemoguća misija.

A kad su građani žrtve, to je idealni poligon za političke obračune. Ministar gospodarstva Darko Horvat tvrdi da je politika prema obnovljivim izvorima već godinama u slijepoj ulici, za što krivi bivšu vladu.

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pak tvrdi da su svi ugovori koji sada u HROTE-u dolaze na naplatu potpisani između 2007. i 2013. godine. Niti jedan ugovor nije potpisan u mom mandatu između 2013. i 2015. godine, rekao je, a prenosi HRT.

Poticanje zelene energije nije jeftino i netko to treba platiti. Jedini način da to ne budu građani je smanjivanje PDV-a na električnu energiju, no to bi značilo gotovo milijardu kuna manje u državnom proračunu.

You may also like

0 comments