Kolika je opasnost metan za klimu?

Analiza IEA

Nevidljiv i bez mirisa, ali mnogo štetniji od ugljičnog dioksida. Znanstvenici za klimatske promjene smatraju metan glavnim pokretačem globalnog zatopljenja.

Metan je glavna sastavnica prirodnog plina i ako se uhvati, može se koristiti kao gorivo za elektrane i u kućanske svrhe.

Međutim, metan je snažan staklenički plin koji, prema znanstvenicima, zadržava toplinu 28 puta učinkovitije od ugljičnog dioksida u razdoblju od 100 godina. Koncentracije metana porasle su za više od 150% od početka industrijskih aktivnosti i intenzivne poljoprivrede.

Na globalnoj razini, emisije metana odgovorne su za oko 20% zagrijavanja od predindustrijske ere, nedavno su rekli Ujedinjeni narodi.

Istraživanja sve više pokazuju da je smanjenje emisija metana ključno za ograničavanje planetarnog zagrijavanja na 2 stupnja Celzija ili manje u odnosu na predindustrijska vremena, kako bi se spriječili najgori učinci klimatskih promjena.

Prema izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA), objavljenom u veljači 2023., industrija fosilnih goriva ne uspijeva se uhvatiti u koštac s emisijama metana unatoč obećanjima da će otkriti i popraviti infrastrukturu koja propušta plin.

U 2022. godini globalna energetska industrija ispustila je u atmosferu oko 135 milijuna tona metana, što je bilo iznad razine iz 2020. i 2021., a bilo je samo malo ispod rekordne količine ispuštene 2019., unatoč visokim cijenama energije i nagloj potražnji za prirodnim plinom, koja je pružala dodatni poticaji za hvatanje metana, navodi se u izvješću.

Otprilike 60% svjetskih emisija metana nastaje ljudskim aktivnostima, a najveći dio dolazi od poljoprivrede, odlaganja otpada i proizvodnje fosilnih goriva. Prema Europskoj svemirskoj agenciji, njegova koncentracija u atmosferi trenutno raste po stopi od oko 1% godišnje.

Nakon što se desetljećima fokusiralo na staklenički plin ugljični dioksid, kreatori politika počeli su prepoznavati prijetnju koju predstavlja metan, a 2021. preko 100 zemalja potpisalo je obećanje da će do 2030. smanjiti emisije metana za 30% u odnosu na razine iz 2020.

U energetskom sektoru, metan se emitira namjerno kroz ventilaciju i slučajno iz mjesta kao što su spremnici plina, terminali za ukapljeni prirodni plin (LNG), kompresorske stanice za cjevovode i mjesta za preradu nafte i plina.

Svjetske vlade, uključujući Sjedinjene Države, uvode zahtjeve da industrija nafte i plina otkrije i popravi curenje nakon što su studije pokazale da su curenja u industriji veliki problem, prenosi HRT.

You may also like