Kolarić: Odabir razbijanja Mosta, Milanovićeva je pogreška

Koalicija Hrvatska raste odbila je, a Domoljubna koalicija odgovorila je pozitivno na prijedlog Mosta. Most je održao sjednicu Nacionalnog vijeća na kojoj su raspravljali o odgovorima. Održao se i treći krug konzultacija kod predsjednice. Jesmo li bliže novoj Vladi? Večeras u Otvorenom gosti Domagoja Novokmeta bili su stručnjakinja za komunikacije Aleksandra Kolarić, publicist i konzultant Milan Račić, novinar 24 sata Boris Rašeta i politički analitičar Slaven Letica.

Za Slavena Leticu, događaj dana je govor predsjednice Grabar-Kitarović koja je jasno dala do znanja da neće dopustiti da zemlja uđe u tešku situaciju sa negativnim posljedicama. Što se tiče Mosta, on i dalje otvara širom vrata, a sutra se može dogoditi i da Hrvatska raste odustane od pozicije premijera i kaže Petrovu neka on bude premijer, a oni će biti konstruktivna oporba, izložio je Letica jednu od varijanti. Trenutno karte dijeli i skuplja Petrov i skupina ljudi koja je nepredvidljiva, kaže Letica.

Veliko je pitanje kako će se Most i Domoljubna koalicija dogovoriti oko imena budućeg mandatara i to bi mogao biti najveći kamen smutnje, kaže Boris Rašeta. Politički važno pitanje je hoće li se prvo dogovoriti o podršci u Saboru pa onda odrediti ime premijera ili obrnuto. U prvom varijanti je moguće da Domoljubna koalicija ostane s Karamarkom kao premijerskim kandidatom. Ako Petrov može reći nikad ne reci nikad, onda mi nije jasno zašto to ne bi mogao i Karamarko, rekao je Rašeta.

On misli da su Most i Domoljubna koalicija u pregovorima već daleko odmaknuli u rasporedu fotelja, a u velikoj mjeri će dugotrajnost vlade ovisiti o premijerskom kandidatu. Rašeti se kao najjače ime u tom kontekstu čini ime Sandre Švaljek. Milan Račić pak smatra da ni jedno od imena koje se spominje nije dovoljno jako te da Hrvatskoj treba totalno drugačiji profil jer ona ima problem vodstva i zemlji treba potpuno novi kalup vodstva. Malo je vjerojatno da se Karamarko pojavi kao premijerski kandidat, smatra Aleksandra Kolarić, on je politički mrtvac što se tiče te pozicije, složila se s Milanovićevom ranijom izjavom. Milanu Račiću ovaj proces nije čudan, već je zdrav. Neki govore da je neozbiljan, no mi smo neozbiljni već dvadeset godina, a 60 dana onda nije puno za poluozbiljnu vladu. Račiću je bizarno Milanovićevo današnje ponašanje te njegov cilj. Ako želi Most za partnera, onda im nije trebao probati krasti članove i nije ih trebao vrijeđati, kaže Račić.

Kolarić se složila da je strategija Milanovića duboko destruktivna i ona je rezultirala jačanjem Mosta. Odabir razbijanja Mosta, bez obzira što mu matematika to nalaže, bila je pogrešan politički odabir. Karamarko je imao puno manje poteza i bio je pasivan pa je napravio i manje štete HDZ-u, rekla je Kolarić. HDZ je napadao Most tijekom predizborne kampanje, a boksačka retorika Milanovića donijela mu je više saborskih mandata nego što je njegova koalicija objektivno zaslužila, ocijenio je Letica. Na kraju je HDZ počeo tetošiti Most, a Milanović napadati ga. Kolarić je dodala da Milanović, ustvari, nije napadao Most sve do danas – ono što je pokušavao činiti je čerečiti ga, što je bila politička pogreška.

Što je više razmišljao o velikoj koaliciji, to je više vidio logiku u njoj, rekao je Račić, jer su potrebne promjene kojima treba snažna vlada. Most je ogolio dvije koalicije i pokazao kakve su. Karamarko je izgubio izbore koje je trebao dobiti. Milanović gubi pregovore koje je trebao dobiti. Nisam mislio da je Karamarko vješt u svojoj poziciji, ali me u ovih par dana impresionirao, rekao je. Strategija Bože Petrova je gusarska i praktički ucjenjivačka, rekao je Letica. Milanović je počeo potencirati pitanje Podolnjaka te broj stranaka koje je promijenio. Iako su zastupnici Mosta u predizbornoj kampanji prikazani kao novi ljudi, oni su svi već politički djelovali te će javnost sve više zanimati njihove biografije.

Kolarić apsolutno podržava Milanovića u tome da ne želi ići u koaliciju sa onima koji izražavaju ksenofobne stavove te onima koji su optuženi za političku korupciju, ali to onda treba vrijediti i za sam SDP, kaže Kolarić. Vrh SDP-a šutio je kad je HDSSB postrojavao svoje crnokošuljaše na Markovom trgu jer su tada priželjkivali podršku te stranke, a za progresivnu stranku to je nedozvoljeno, smatra Kolarić. Ako ova vlada ne uspije, najbolje će proći SDP koji će imati čiste ruke, a najgore HDZ, kaže Račić, dok će se Most možda progurati. Kolarić je pokušala objasniti zamjenu teza da preferecijalni glasovi za Milanovića ili Karamarka ih automatski kandidiraju za premijera. To nije točno. Ni jedan nije formalno izabran od vlastite stranke za tu poziciju, oni su bili predsjednici koji su svoje stranke vodili u izbore, rekla je.

Reforme treba suziti da se njihov efekt vidi što prije, a u fokusu bi trebale biti financijska konsolidacija, efikasnost javne uprave i rješavanje prepreke poslovanja, kaže Račić, a u Hrvatskoj nije najveći problem ekonomije, već psihologije. Rašeta bi prvo htio vidjeti prijedlog proračuna Mosta, a upravo nedostatak fiskalne projekcije Kolarić smatra najvećim nedostatkom te stranke.

You may also like

0 comments