Koji su razlozi pada popularnosti CDU/CSU-a

Komentar DW-a

Socijaldemokrati su uvjerljivo pobijedili na izborima u Porajnju i Falačkoj, a Zeleni u Baden-Württembergu. Kršćanski demokrati su kažnjeni zbog pandemijske politike i afera. A dolaze savezni izbori.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) još nikad nije prošla ovako loše u dvije savezne pokrajine na jugozapadu Njemačke. Daleko ispod trideset posto u nekadašnjim utvrdama, gdje su kršćanski demokrati ranije dobivali i apsolutnu većinu glasova.

To će upaliti sve alarme u stranci Angele Merkel. Samo šest mjeseci prije saveznih izbora pitanje je može li se silazna spirala zaustaviti.

Ankete pokazuju da na saveznoj razini kršćanski demokrati imaju 30 do 33 posto, a prije samo nekoliko mjeseci bili su na 38 do 40 posto. Daljnji pad je siguran zbog afere u kojoj su njihovi zastupnici zarađivali lobirajući za proizvođače maski usred pandemije. Ali bi za CDU i bavarsku sestrinsku stranku CSU bilo pametno da potraže dublje razloge pada.

Nema sumnje, i da su vremena bolja za CDU, teško bi im bilo u Porajnju i Falačkoj pobijediti popularnu socijaldemokratkinju Malu Dreyer koja će zadržati premijersko mjesto. Isto važi za zelenog premijera Winfrieda Kretschmanna u Baden-Württembergu.

Za CDU je zabrinjavajuće što u ove dvije pokrajine više nije potreban za stabilnu koaliciju. U Porajnju će vjerojatno biti nastavljena koalicija socijaldemokrata sa Zelenima i Liberalima, a sada je matematički ista koalicija moguća i u Baden- Württembergu. Kretschmann je do sada bio u koaliciji s kršćanskim demokratima, ali je upitno želi li ih i dalje u vlasti?

Kretschmann nije tipičan Zeleni, zapravo biračima djeluje tako konzervativno, kao da je iz CDU-a. Ako ipak nastavi koaliciju s kršćanskim demokratima, to će biti snažan signal pred savezne izbore. Jer, Zeleni po svaku cijenu žele vladati i u Berlinu. Usprkos padu kršćanskih demokrata moguće je da će upravo koalicija ove dvije stranke biti jedina matematički i politički moguća.

Sigurno je samo da u kancelarskom uredu više neće biti Angela Merkel – poslije šesnaest godina. Srozavanje njezine stranke pred njezinu mirovinu podsjeća na posljednje godine Helmuta Kohla koji je bio kancelar jednako dugo kao i Merkel, sve do 1998. Ostavio je CDU u problemima, s teškim godinama u oporbi.

Za današnje kršćanske demokrate je utjeha da će se njihova prednost na saveznoj razini teško sasvim istopiti do rujna. Vjerojatno će oni dati i sljedećega kancelara.

Njemačka i svijet nestrpljivi su da doznaju tko će naslijediti Angelu Merkel. To bi mogao biti novi šef CDU-a Armin Laschet ili bavarski premijer Markus Söder. Što prije kršćanski demokrati donesu odluku tko im je kandidat, tim brže će se probiti kroz negativne napise o svom kriznom menadžmentu tijekom pandemije, donosi DW.

0 comments