Koji su problemi zbog kojih Unija pritišće Hrvatsku?

Poznato je da su odnosi Republike Hrvatske i Europske komisije odmah po ulasku u Europsku uniju krenuli pogrešnim putem, zbog inata Kukuriku Vlade na pitanju izručenja Josipa Perkovića. To, međutim, nije jedino sporno pitanje između EK i Vlade – ima ih, zapravo, još najmanje tri zbog kojih RH prijeti otvoreni sukob za europskim strukturama, a sva se odnose na nesposobnost i nesnalažnje aktualne političke garniture, donosi Direktno.hr.

Najpoznatiji je sukob nastao zbog kršenja poštanske direktive, o kojem je opširno pisao Večernji list. Nakon što je Komisija 27. ožujka 2015. poslala službenu opomenu, Hrvatska ima dva mjeseca da se očituje na optužbu Komisije da Hrvatska pošta posluje neusklađeno s Direktivom o poštanskim uslugama. Ta direktiva propisuje da davatelj univerzalne poštanske usluge, što je u hrvatskom slučaju upravo Hrvatska pošta d. d., mora imati odvojeno troškovno računovodstvo kako bi se znalo što je “univerzalna” usluga, na koju HP prema zakonu ne mora obračunavati PDV korisnicima svojih usluga, a što je redovna tržišna usluga, na koju se plaća PDV.

Slijedeći sukob je manje poznat – riječ je o navodnom kršenju direktive o odlaganju otpada na odlagalište Biljane Donje. Ako se pokaže da je odlaganje otpada neispravno, Hrvatskoj prijeti plaćanje dnevnih ‘penala’ dok se ta situacija ne normalizira.

Treći i možda najveći problem je situacija sa ‘zlatnim dionicama’, odnosno uredbama Vlade koje državi daju pravo povlaštenog upravljanja tvrtkama u kojima ima udjele. Takava situacija postoji u Podravci, planira se u HEP-u, a eskalirala je u INA-i, gdje Vlada i ministar Vrdoljak krše stavak 4. Zakona o privatizaciji INA-e, kojim je predviđeno da se udio države u toj energetskom divu smanji na 25%+1 udio, koji bi državi još uvijek osigurao pravo upravljanja. S druge strane, stavak 10. tog istog Zakona o privatizaciji INA-e, po mišljenju Europske komisije, izričito krši dogovor postignut tijekom pretpristupnih pregovora, a po kojem će se do datuma ulaska u Europsku uniju ukinuti “zlatne dionice” i slične odredbe. Rješenje tog spora je još neizvjesno, a 27. studenog 2014. je, skriveno od najvećeg dijela hrvatske javnosti, otvoren formalni postupak istrage o tom pitanju. Njegov je tijek tajan, ali je izvjesno da EK neće to pitanje ‘pospremiti pod tepih’.