Koji su mogući novi ministri u hrvatskoj vladi

Vlada HDZ-a i Mosta, po svemu sudeći, mogla bi biti formirana najkasnije do kraja listopada.

I u HDZ-u i Mostu čuju se slične ocjene.

– Dogovor je da informacije o pregovorima plasiraju predsjednik Plenković i glavni tajnik Jandroković, ili eventualno još neka od predsjednika ovlaštena osoba – rekao je za Večernji list izvor iz HDZ-a.

Iako pregovori zasad idu dobro, budući da se prekjučer na prvim službenim razgovorima pregovaračkih timova HDZ-a i Mosta razgovaralo o sedam Mostovih uvjeta za suradnju, a idući tjedan na redu će biti programske stavke, moglo bi zapeti na kadroviranju, tj. ustroju Vlade što je tema koja se očekuje u trećem tjednu pregovora. Sve informacije govore da će Most u pregovore o ustroju Vlade ući s pozicije da će tražiti šest ministarstava, kao što je imao i u prošloj Vladi, ali da će u duhu partnerskog dogovora očekivati da mjesto šefa Sabora pripadne njemu.

U HDZ-u razmišljaju kako su četiri ministarstva, dakle dva manje nego lani. Tako se naveliko čuje da bi Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, mogao biti ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za unutarnje i vanjske poslove, a Ivana Maletić potpredsjednica za gospodarstvo.

Božo Petrov ponovno bi bio potpredsjednik Vlade, a od Mostove stare ekipe u Vladi bi kao ministar unutarnjih poslova bio Vlaho Orepić, Ante Šprlje kao ministar pravosuđa, Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša, a budući da bi Mostu moglo pripasti Ministarstvo zdravlja, novi šef tog resora mogao bi biti anesteziolog Ivan Bekavac.

HDZ će navodno inzistirati na Ministarstvu gospodarstva, a za tu funkciju konkuriraju Ivana Maletić i Tomislav Ćorić. Posve je sigurno da će ministar financija ostati Zdravko Marić, a vjerojatno je da bi ministri ponovno mogli biti i Tomislav Tolušić te Oleg Butković.

U igri je za novog/starog ministra turizma i Anton Kliman budući da je ostvario veliki politički uspjeh jer se preferencijalnim glasovima uspio plasirati u Sabor s 14. mjesta u osmoj izbornoj jedinici koja je, uz treću, za HDZ najteža jedinica. Budući da bi HDZ-u moglo pripasti i Ministarstvo uprave, koje je dosad držao Most, ministrica bi mogla biti Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica i prva na listi u devetoj izbornoj jedinici.

Bit će zanimljivo vidjeti koga će Plenković odrediti za ministra kulture budući da je ZlatkoHasanbegovićosvojio više od 17 posto preferencijalnih glasova, odnosno najviše od HDZ-ovih kandidata u drugoj izbornoj jedinici. Spominje se ime Andre KrstulovićaOpare, bivšeg savjetnika predsjednice RH za kulturu, piše Večernji list.

You may also like

0 comments