Koja je cijena ruskih plinovoda prema Europi

Rusko ministarsto energetike danas je priopćilo cijene izgradnje plinovoda, među kojima i cijene dva plinovoda prema Europi.
Tako su rekli kako je cijena izgradnje drugog profila Sjevernog toka 11 milijardi dolara, cijena Turskog toka 7 mislijardi eura, a cijena izgradnje plinovoda Sila Sibira 21 milijarda eura.

No, nakon 2025. godine Gazprom planira izgraditi drugi profil plinovoda Sila Sibira te povećati kapacitet prvog profila, zbog toga što će u Kini rasti potražnja za ruskim plinom. Zbog toga se do kraja ove godine priprema ugovor sa kineskim energetskim divom CNPC-jem o kapacitetima ruskog plina za isporuke ruskog plina na Daleki istok.

Na Ruskom energetskom tjednu u Moskvi, koji je započeo danas, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je kako je plan proizvodnje ukapljenog plina opao za desetak posto, međutim Rusi namjeravaju preuzeti 20 posto globalne proizvodnje LNG-a. Prošle je godine taj postotak iznosio oko 4 posto, a ove se godine povećao na osam posto.  Ove se ambicije Rusije u ukapljenom plinu odnose, u prvom redu, na dalekoistočno tržište na kojem će ruske kompanije cijenovno konkurirati kompanijama iz SAD-a. Kao kupce vide Japan, Južnu Koreju i Kinu.

You may also like

0 comments