Koja je cijena daljnje podrške Moskve Lukašenku

Ključni sastanak
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tražit će podršku Vladimira Putina na ključnom sastanku u ponedjeljak, nakon velikih protesta u Minsku peti vikend zaredom na kojima se tražila njegova ostavka.

Lukašenko, koji se suočava s najozbiljnijom krizom u 26 godina vladavine, otputovat će u rusko crnomorsko ljetovalište Soči, svjestan da mu je sudbina u Putinovim rukama. Ekonomska i vojna podrška iz Moskve mogla bi mu pomoći da okrene situaciju u svoju korist dok se njegove sigurnosne snage brutalno obračunavaju s demonstrantima.

Bjeloruska opozicija optužuje Lukašenka za namještanje prošlomjesečnih predsjedničkih izbora, dok on kaže da je pošteno pobijedio s 80 posto podrške. Otad su hiljade ljudi uhapšene i gotovo svi ključni opozicioni čelnici su zatvoreni, deportirani ili prisiljeni na bijeg iz zemlje.

Putinovi postupci dosad svjedoče da ne želi vidjeti pad čelnika susjedne bivše sovjetske republike pod pritiskom ulice – iako se Lukašenko često pokazao kao kompliciran i težak saveznik. Prošli mjesec Putin je rekao da je spreman poslati policijske snage u Bjelorusiju na Lukašekov zahtjev, ali samo ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli.

U ponedjeljak će Rusija poslati svoje snage u Bjelorusiju na zajedničke “slavenske bratske” vojne vježbe do 25. septembra, javlja novinska agencija RIA prenoseći riječi ministra odbrane.

Rusija je također ponudila restrukturiranje bjeloruskog duga i podršku bankarskom sistemu. Cijena daljnje podrške Moskve moglo bi biti Lukašenkovo prihvaćanje čak i veće ruske dominacije u odnosu dviju zemalja. Kremlj odavno zagovara tješnju političku i ekonomsku integraciju s Minskom, uključujući i zajedničku valutu, ali Lukašeno je odolijevao pritisku svoga moćnijeg susjeda.

You may also like

0 comments