Koja bi bila poštena cijena nafte u ovoj godini?

Analitičari i državni dužnosnici ponovno su se našli u situaciji da pokušavaju odrediti koja bi bila ‘poštena’ cijena kad je riječ o nafti, a moraju uzeti u obzir nadolazeću ljetnu sezonu za vrijeme koje građani troše veće količine goriva.
Analitičari također uzimaju u obzir mogućnost kako bi Iran mogao doći pod nove strože sankcije, nadolazeće izbore u Venezueli i Iraku te glasine OPEC-a o pitanjima poput “jesmo li smo uspjeli utjecati na cijenu nafte u svijetu ili nismo”, a zabrinjavajući su saudijski izvještaji prema kojima ta zemlja nastoji postići cijenu nafte od 80 do 100 dolara za barel.

Preveo: Ivo Ott 

Neki pretpostavljaju kako bi cijene mogle dosegnuti 80 dolara već ove godine, no ta bi cijena bila prije uzrokovana geopolitičkim rizicima, a ne osnovnim pravilim tržišta.Ipak, analitičari pretpostavljaju da takvo drastično poskupljenje ne bi dugo živjelo te da bi bilo prouzrokovano strahovima od poremećaja u razinama zaliha nafte. Takvi bi strahovi najveći utjecaj imali na zemlje Bliskog Istoka zbog mogućnosti novih sankcija prema iranskoj nafti, a situacija u Siriji i Jemenu postaje sve problematičnija za proizvođače sirovina koji otkupljuju naftu u toj pustinjskoj regiji.

Venezuela, u kojoj proizvodnja nafte zastajkuje zbog političkog sustava, brojke svakoga dana opadaju, ove godine održava predsjedničke izbora. Ako im SAD nametne nove sankcije, nosit ćemo se s još jednim nepredvidljivim čimbenikom za predviđanje cijena nafte.

Kratkoročno, za vodeće investicijske banke, optimalna bi cijena bila 75 posto, nitko za sada ne predviđa cijenu od 100 dolara za barel.

“Mislimo da je cijena od 65 do 75 dolara puno realističnija brojka do kraja ove godine, no danas postoji toliko puno faktora koji bi tu cijenu mogli promijeniti,” rekao je Mohammed bin Hamad Al Rumhi, ministar energije iz Omana za CNBC.

Alexander Novak, ruski ministar energije, tvrdi kako bi cijene mogle dosegnuti 80 dolara po barelu čak ovoga mjeseca zbog velike količine geopolitičke zabrinutosti.

Iz velikih američkih banaka poput Bank of America, Merrill Lynch i Goldman Sachs predviđaju kako će cijene nafte dosegnuti 80 dolara u 2018. godini, a neki od njih čak tvrde da bi se to moglo dogoditi u ovom kvartalu . Iz Goldman Sachsa su najavili kako očekuju visoke razine potražnje za naftom u 2018. godini s time da očekuju godišnji rast potražnje od 1.85 barela po danu. Tvrde kako kvartal koji je upravo završio ima najveću godišnju stopu rasta potražnje od četvrtog kvartala u 2010. godini.

Iz Barclaysa pretpostavljaju kako će cijena u ovom kvartalu rasti, no očekuju kako će se cijene nafte oporaviti u drugoj polovici 2018. godine zbog sve veće američke proizvodnje, prenapuhanih briga i strahova oko iranskih sankcija i Venezuele. Oni tvrde kako su takve poteškoće već uračunate u statističke pretpostavke o budućim cijenama nafte na međunarodnom tržištu.

No, postoje i prednosti geopolitičkih strahova, tada je tržište konkurentnije nego što je već godinama bilo. Neki predviđaju kako bi se cijeli pokret mogao pretvoriti u situaciju u kojoj imamo prenakrcane zalihe jer bi sve veće cijene nafte mogle nagnati američke proizvođače na proizvodnju većih količina nafte.. Takav razvoj bi s vremenom mogao imati utjecaja i na rast razine potražnje za naftom.

Američki proizvođači su trenutačno suočeni sa izazovima u proizvodnji. Takvi bi izazovi mogli usporiti brzinu rasta američkih naftnih zaliha. Paal Kibsgaard iz Shlumbergera je najavio kako “su izazovi u američkoj industriji proizvodnje iz škriljevca povezani s uronjavanjem bazena predviđenih za bušenje, manjim doprinosima iz prvih razina slojeva zemlje u kojima buše te s infrastrukturnim ograničenjima.”

Što se tiče same razine potražnje, što je veća cijena nafte to je veća cijena benzina na pumpama uz cestu. Ako cijene zaista dosegnu 100 dolara na engleskim burzama Saudijska će Arabija biti presretna, no rast razine potražnje za naftom bi mogao biti ozbiljno ugrožen s novonastalom situacijom.

Unatoč svim čimbenicima na međunarodnom tržištu, Saudijska Arabija i dalje daje naznake kako planira povećati svoju prisutnost na tržištima. Iako su pokušali srezati zalihe na prosječnu razinu od posljednjih pet godina.

Čak i ako cijene nafte skoče iznad 75 dolara po barelu, kao direktni rezultat geopolitičkih strahova, takva cijena ne može dugo opstati, zbog toga što bi u tom slučaju OPEC pustio u opticaj druge zalihe što bi vratilo cijene natrag u normalu. Taj cijeli proces bi mogao imati posljedice na ovogodišnji snažni rast u razinama međunarodne potražnje za naftom, donosi analiza portala OilPrice.

You may also like

0 comments