Kohorst: SAD se vraća u Hrvatsku

Američka vlada ne uzima Hrvatsku zdravo za gotovo i planira obratiti pažnju na nju kao važnu partnericu, rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst povodom prvih šest mjeseci svog mandata.
Kohorst je najavio kako će jedan od njegovih prioriteta biti postizanje sporazuma o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država. Govoreći o gospodarskoj suradnji spomenuo je veliku investiciju tvrtke KKR u Brodosplit u kojem će se izraditi novi ekspedicijski brod namijenjen za rad na polarnom području.

Osvrnuo se na nagodbu oko Agrokora za koju smatra da je najvažnije da u obzir uzme dugotrajni interes za tu tvrtku i hrvatsku ekonomiju.

Ako bih trebao biti kritičan prema učinjenom, rekao bih da nisu dali dovoljno pažnje onome što bi se moglo dogoditi u budućnosti. Sad je vrijeme da se postave mehanizmi zaštite hrvatske ekonomije od bilo koga tko bi loše vodio tu kompaniju, bila to američka ili ruska tvrtka, a hrvatska vlada bi trebala razmišljati o tome.  Jedna od stvari koje sam naučio u poslovnom svijetu jest da se ne trebate samo fokusirati na novac, nego i na to tko ima vaš dugotrajni interes na umu, rekao je veleposlanik i dodao kako vlada zbog toga treba pažljivo imenovati ljude u upravni odbor Agrokora, da budu istinski neovisni i usredotočeni na interes tvrtke i države, a ne samo dioničara.

Kohorst smatra kako Hrvatska ide dobrim putem po pitanju Ine zapošljavanjem kvalificiranih savjetnika koji će evaluirati tvrtku i pronaći pravog partnera. Komentirajući nedavne napise hrvatskih medija o ponudi jedne američke tvrtke, veleposlanik je rekao kako ne misli da hrvatska vlada treba prihvatiti prvu ponudu koju dobije nego prvo razmotriti i vidjeti tko je dugotrajno najbolji partner.

Istaknuo je i važnost izgradnje LNG terminala na Krku, no odbacio je kako je američki interes iza tog projekta financijski. Amerika pronalazi sve više plina, a Krk zbog svojeg malenog volumena u odnosu na tu količinu nije velik izvor prihoda. Naš interes je regionalna stabilnost, uvijek je dobro imati više izvora opskrbe kako bi se odredila najbolja cijena i dostupnost plina. Zainteresirani smo za ovaj projekt zbog strateške vrijednosti i donošenja mira i blagostanja regiji, kazao je veleposlanik.

Kohorst je osobno interesantnim nazvao vojnu suradnju između dviju država.  Ne mogu zamisliti bolju suradnju bilo gdje na svijetu između SAD-a i neke države nego u Hrvatskoj s kojom surađuje u nizu sfera i u mnogim dijelovima svijeta poput Afganistana, Libanona, Kosava i Poljske. Podsjetio je da američka vojska daje Hrvatskoj neprocjenjivu pomoć kroz treninge, obuku i vojnu opremu, u zadnjih pet godina vrijednu 500 milijuna dolara.

You may also like