Home Hrvatska Koga treba lustrirati i kako to provesti?

Koga treba lustrirati i kako to provesti?

by Energypress.net

Treba li u Hrvatskoj provesti lustraciju? To se pitanje ponovno otvorilo u javnom prostoru i o tome se vode žučne rasprave. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i prvi potpredsjednik Vlade rekao je jučer u Varaždinu da HDZ ne priprema zakon o lustraciji.

Karamarko je rekao kako se mora promjeniti društvena klima i napraviti odmak od bilo kojeg totalitarizma te da su zločini počinjeni u svim totalitarnim sustavima u 20. stoljeću.

O lustraciji su u Studiju 4 govorili potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske stranke prava Ante Starčević Ivan Tepeš i saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić. Tepeš je rekao kako Hrvatska ima svoje specifičnosti. Situacija je takva da imamo procesuirane zločince iz NDH, hrvatski generali morali su svoju nevinost dokazivati na Haškom sudu, u tijeku su procesi za Grubore, za Loru. No, s druge strane nitko nije odgovarao za desetke tisuća žrtava – od svibnja 1945. do 1990. – Tezno, Goli otok, ubojstva migranata. Jedini proces koji se vodi je proces u Njemačkoj koji je bivša vlada pokušala minirati, rekao je Tepeš te istaknuo da je o lustraciji govorio upravo u tom kontekstu. To su moji stavovi – tko ubije i jednu jedinu osobu je zločinac. Tepeš je rekao kako se o zakonu o lustraciji nije razgovaralo ni u Domoljubnoj koaliciji ni s partnerima iz Mosta.

To je glupost, treba vidjeti zakon, koga lustrirati, rekao je Stazić. Prema kojim kriterijima i zbog čega će se nekoga lustrirati? Ako je netko počinio zločin onda ga treba procesuirati u normalnom pravnom procesu, rekao je Stazić. Upitao je hoće li se lustrirati Stipetića, Červenka, Ademija, Agotića, Špegelja. Sto tisuća komunista je prešlo u HDZ – koga ćete lustrirati?, jedna je od rečenica Stazića. Na pitanje o suđenju Perkoviću u Münchenu Stazić je rekao kako još nije počelo iznošenje obrane. Bojim se da bi se mogli iznenaditi kad Perković počne iznositi tko je sve surađivao s Udbom.

Related Posts