KOF: Snižene prognoze švicarskog gospodarskog rasta

Švicarsko gospodarstvo vjerojatno će rasti slabije nego što se prvotno procjenjivalo zbog slabosti globalnog gospodarstva i strukturnih prilagodbi u regiji, objavio je u srijedu švicarski ekonomski institut KOF.  Prema proljetnim prognozama uglednog instituta, švicarsko gospodarstvo u 2016. godini rast će po stopi od jedan posto, čime je njihova prvotna prognoza snižena za 0,1 postotni bod.

Prognoza za iduću godinu ostala je više-manje nepromijenjena, uz očekivanu stopu rasta od dva posto, u skladu s globalnim oporavkom. Švicarska vlada nešto je optimističnija pa u ovoj godini očekuje rast gospodarstva za 1,4 posto. Za 2017. godinu prognoziraju stopu rasta od 1,8 posto.

U KOF-u procjenjuju daljnji pad cijena u Švicarskoj u ovoj godini, nakon čega bi trebao uslijediti blagi oporavak. Potrošačke cijene u 2016. godini prema proljetnim bi prognozama trebale biti smanjene za 0,7 posto, za nijansu više u odnosu na ranije projiciran pad od 0,6 posto.  U 2017. bi cijene trebale porasti za blagih 0,1 posto, nasuprot prvotno očekivanih 0,2 posto.

U proljetnim prognozama osvrnuli su se također na aktualni tečaj švicarskog franka, čija bi se prilagodba po njihovoj ocjeni trebala nastaviti, a rezultirat će nižim cijenama temeljem rasta produktivnosti. Realne bi plaće po njihovim prognozama trebale porasti za 1,1 posto u ovoj godini.

Stopa nezaposlenosti u ovoj će godini po prognozama KOF-a iznositi 3,5 posto, a iduće 3,6 posto, što je u skladu s projekcijama švicarske vlade. Odvojeno su u srijedu i njemački ekonomski stručnjaci izdvojili globalnu gospodarsku neizvjesnost među glavnim razlozima blago sniženih prognozi rasta za najveće europsko gospodarstvo.

Za oko 0,1 postotni bod snizili su raniju prognozu pa sada očekuju rast njemačkog gospodarstva od 1,5 posto u 2016. godini, a za iduću godinu prognoziraju nastavak toga tempa rasta, uz stopu od 1,6 posto.

You may also like