Koalicija Spremni: Za lustraciju, a protiv federalizacije Hrvatske

Predstavnici koalicije “Spremni”, predsjednik HSP-a Daniel Srb i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić zatražili su u srijedu u Osijeku provedbu lustracije u Hrvatskoj te osudili izjave čelnika SDSS-a Milorada Pupovca kojima se, po njihovu mišljenju, traži federalizacija Hrvatske, čime bi Hrvatska postala zemlja podijeljenog suvereniteta.

Komentirajući napise nekih medija o zahtjevu Italije za izručenje Ante Josipovića zbog navodne umiješanosti u ubojstvo emigrantske obitelji Ševo u Italiji, Srb je rekao na konferenciji za novinare kako nakon 25 godina samostalne i suverene Hrvatske to i mnoga druga ubojstva još nisu istražena niti su odgovorni kažnjeni. Ocijenio je kako za odgovorne za takva nedjela ne može biti oprosta, a nedopustivim drži da oni koji su odgovorni za mnoga ubojstva danas upravljaju političkim sustavom u Hrvatskoj. To se događa zato što u Hrvatskoj nije provedena lustracija i to se dogoditi mora, poručio je Srb.

Tomašić je istaknula kako treba suditi svima koji su sudjelovali u ubojstvima hrvatskih emgranata, udbašima koji su ubijali Hrvate jer su mislili da rade protiv Jugoslavije. Svima koji su na bilo koji način sudjelovali u tim nepotrebnim ubojstvima treba suditi. Da smo napravili lustraciju, o tome sada ne bismo govorili, ocijenila je Tomašić. Srb je ustvrdio kako je jučerašnja izjava Milorada Pupovca, kojom se, kako smatra, traži federalizacija Hrvatske, bit velikosrpske politike u Hrvatskoj. Istaknuo je da hrvatska politika tu nikada ne smije praviti ustupke i da je “ova koalicija jedino jamstvo hrvatskom narodu da se takva fedralizacija neće dogoditi”.

Ocijenio je kako takvi zahtjevi imaju cilj – Hrvatsku kao državu podijeljenog suvereniteta između hrvatskoga i srpskog naroda, čime bi se hrvatskom narodu oduzelo pravo na vlastitu državu, na što nikada neće pristati. Tomašić je ocijenila kako nigdje na svijetu “ne postoji situacija da neka nacionalna manjina donosi zakone od nacionalnog interesa za državu”, a u Hrvatskom saboru od 2003. do 2011. godine jedna je nacionalna manjina s tri glasa donosila hrvatske zakone.  Komentirajući izjave predstavnika SDSS-a po kojima s eventualnim osvajanjem četvrtog mandata Srbi u Hrvatskoj više ne bi bili nacionalna manjina, nego politički narod, Tomašić je istaknula kako sve manjine u Hrvatskoj trebaju imati kulturnu, ali nikako i političku autonomiju. “Svi u Hrvatskoj su politički Hrvati”, rekla je Tomašić. Koalicija “Spremni” očekuje da će osvojiti od sedam do 11 zastupničkih mjesta.

You may also like