Koalicija će početi napade na Islamsku državu u Libiji

Zemlje članice međunarodne koalicije protiv Islamske države (IS) na sastanku održanom u utorak u Rimu opetovale su svoju odlučnost da je pobijede, ali i izrazile zabrinutost zbog njezina jačanja u Libiji.

Zasad ipak neće biti vojne intervencije u Libiji, gdje je najvažnije formirati vladu nacionalnog jedinstva, odlučili su ministri vanjskih poslova i predstavnici dvadeset triju zemalja iz uže skupine unutar koalicije u koju ulazi 66 zemalja. “Pojačat ćemo i ubrzati napade na DAEŠ (arapska kratica za IS)”, poručili su ministri u završnom priopćenju. “Ponovo obećavamo da ćemo trajno poraziti tu barbarsku organizaciju”.

Koalicija koja je osnovana prije godinu dana i zadnji put se sastala u lipnju u Parizu, izrazila je zadovoljstvo zbog poraza IS-a na terenu. Ocijenila je da su džihadisti u Iraku izgubili “oko 40 posto teritorija” koji su ranije kontrolirali, navodi se u priopćenju. I u Siriji je koalicija ostvarila “opipljive rezultate” zahvaljujući napose zračnim udarima, navodi se u tom tekstu. “Ali svakako nismo ovdje da bismo se hvalili”, istaknuo je američki državni tajnik John Kerry na početku susreta. “Svjesni smo da imamo posla s organizacijom koja je veoma prilagodljiva i kadra donijeti strateški plan i zato je ne smijemo podcijeniti”, upozorio je njegov talijanski kolega Paolo Gentiloni, domaćin susreta.

Gentiloni je usto istaknuo da IS prijeti Libiji, koja je nepunih 350 km udaljena od prve talijanske obale, pa je tim više nužno osloniti se na vladu nacionalnog jedinstva kako bi se otklonila ta prijetnja. U završnom priopćenju se ističe da koalicija i dalje “pozorno prati” sve događaje u Libiji i “spremna je poduprijeti” vladu nacionalnog jedinstva. Nema ni govora o nagloj vojnoj intervenciji, rekao je fra

You may also like

0 comments