Home Geopolitika Ključni demokrati protiv sporazuma s Iranom, Trumpa briljirao u debati

Ključni demokrati protiv sporazuma s Iranom, Trumpa briljirao u debati

by admin

Nade američkog predsjednika Baracka Obame da će nuklearni sporazum s Iranom proći u Kongresu splasnule su u četvrtak kada je Chuck Schumer, jedan od vodećih demorkata u Senatu, rekao da se protivi sporazumu.

Shumerov primjer mogli bi slijediti ostali Obamini demokrati i ustati protiv sporazuma koji su 1. srpnja sklopili Iran, SAD i još pet svjetskih sila. Senator Schumer iz New Yorka jedan je od najutjecajnijih židovskih zastupnika u SAD-u. Još jedan od njih, Eliot Engel, vodeći demokrat u vanjskopolitičkom odboru Zastupničkog doma, također je u četvrtak objavio da se protivi nuklearnom sporazumu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu lobira među zastupnicima da ustanu protiv dogovora kojeg smatra prijetnjom Izraelu. Neke proizraelske organizacije troše milijune dolara na oglašavanje kako bi pridobili zastupnike u Kongresu da glasaju “protiv”. Kongres bi do 17. rujna trebao glasovati o rezoluciji kojom bi se odbacio sporazumu s Iranom, što bi spriječilo Obamu da provede ključni dio sporazuma, ukidanje sankcija Teheranu. Obama je najavio veto ako takva rezolucija prođe u Senatu i Zastupničkom domu.

Donald Trump je nakon prvog televizijskog sučuljavanja u četvrtak u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, i dalje dominantna figura u utrci republikanaca za predsjedničkog kandidata na izborima 2016., prenose mediji i ističu da je Trump na prvoj debati izazvao nove kontroverze.

Deset od 17 kandidata iz redova republikanaca izabrano je da sudjeluje u prvoj televizijskoj debati u utrci za kandidata na američkim predsjedničkim izborima na temelju rezultata anketa koje su proveli Bloomberg News, CBS News, Fox News, Monmouth University i Qunnipiac University, a domaćini TV rasprave su bili Fox News i Facebook

Na raspravi su uz Trumpa sudjelovali bivši guverner Floride Jeb Bush, guverner Wisconsina Scott Walker, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, umirovljeni neurokirurg Ben Carson, senator Teksasa Ted Cruz, senator Floride Marco Rubio, senator Kentuckyja Rand Paul, guverner New Jerseya Chris Christie i guverner države Ohio John Kasich.

Kandidati koji su se borili da u dvosatnoj raspravi dobiju što više vremena za izražavanje svojih stavova povremeno su se više obrušavali jedan na drugoga nego što su svoju vatru usmjeravali prema vodećoj demokratskoj kandidatkinji za Bijelu kuću Hillary Clinton ili prema sadašnjem predsjedniku Baravku Obami, javlja Reuters.

Senator Rand Paul je jedini koji se direktno obrušio na Trumpa koji je odbio izraziti potporu republikanskom kandidatu na izborima u studenom 2016. “Neću se u ovom trenutku obvezati na davanje potpore”, kazao je Trump koji tjednima ponavlja da ne isključuje mogućnost da u utrci sudjeluje kao nezavisni kandidat, što bi moglo podijeliti republikansko biračko tijelo, čime šanse za pobjedu Clinton ili nekog drugog demokratskog kandidata postaju veće.

Odgovor tajkuna izazvao je veliko negodovanje u publici, a Paul j kazao da Trump želi imati otvorene opcije kako bi dao potporu Clinton, aludirajući na njegovo nekadašnje prijateljstvo s Hillary Clinton i njezinim suprugom Billom. “On već sada igra na sigurno jer je naviknut kupovati političare svih boja”, kazao je Paul.

Trump, javlja BBC, također nije odstupio od svojih uvredljivih komenara na račun žena koje je u više navrata nazvao “debelim svinjama”, a često izjavljuje da su “neuredne i lijene”. Na upit moderatorice Fox Newsa Megyn Kelly o tim komentarima samo se obrecnuo i kazao da se radi o pitanju koje spada u “političku korektnost”. “Uistinu Megyn, žao mi je ako ti se to ne sviđa. Bio sam prema tebi pristojan iako možda i ni nisam trebao, s obzirom kako se prema meni odnosiš”, kratko je kazao Trump koji uglavnom uživa potporu muškaraca.

Žestoki ton debate odgovarao je prgavom i nametljivom milijarderu koji je već tjednima u središtu kampanje zbog osobnih napada na ostale kandidate. Trump se takođr nije libio izreći i upečatljiv komentar o meksičkoj vladi koju je nazvao “puno pametnijom, pronicavijom, i lukavijom, vladom koja sve loše (ljude) šalje nama”. Gorljiva debata nije, međutim, odgovarala umjerenijim kandidatima poput Jeba Busha i guvernera Wisconsina Scotta Walkera da ostave snažniji dojam. Iako je Trump pravi ‘showman’, po završetku debate komentatori su se složili da su najbolje nastupe imali senator Floride Rubio i guverner države Ohio Kasich.

Related Posts