Ključ mira u Jemenu je Sana, ključna za opskrbu energentima

U Jemenu su sukobljene strane dogovorile primirje. Planirani su i mirovni pregovori. No tome su prethodile žestoke borbe. A oni koji najviše pate su civili.

Borbe traju sve do zadnjeg trenutka. Još dva dana prije početka primirja ove nedjelje (10.4.) su ratne strane u Jemenu vodile teške borbe. Sedam vojnika i pet pobunjenika je ubijeno dok su vladine postrojbe pokušavale od Houthi pobunjenika ponovno osvojiti mjesto Sirwah koje se nalazi oko stotinu kilometara zapadno od glavnog grada Sane. To mjesto važi kao strateški važna postaja na putu za Sanu. Za obje strane je od izuzetnog značaja borba za glavni grad koji je trenutačno u rukama Houthi pobunjenika, jer ona strana koja Sanu ima u svojim rukama računa na bolju polaznu poziciju pri mirovnim pregovorima zakazanima za 18. travnja. Koliko oštra je borba oko glavnog grada, može se vidjeti i na osnovu informacije da je američka mornarica proteklog tjedna u Arapskom moru presrela jedan jedrenjak na kojemu je bilo skriveno oružje koje navodno dolazi iz Irana, a namijenjeno je pomoći šijitskim Houthi pobunjenicima.

Saudijska Arabija Iranu već duže predbacuje da želi proširiti svoj utjecaj u Jemenu. To bi za Saudijce imalo značajne posljedice. Kad su se Houthiji prije godinu i pol pobunili protiv vlade u Sani i uskoro zabilježili prva teritorijalna osvajanja, bio je to ujedno znak za uzbunu za vladu u Rijadu. “Noćna mora se ostvarila i Jemen je pao pod utjecaj Irana”, pisao je list Sharq al-Awsat i time izrazio brige Saudijaca koji smatraju da su time na jugu ugroženi od Jemena, a na sjeveru od Sirije i Iraka. Sve tri zemlje su trenutačno šijitski dominirane. U Iraku je na vlasti šijitska većinska vlada, dok Bašar al-Asad, pripadnik manjine Alavita koji se ubrajaju u šijite, uz pomoć Rusa očito ponovno vraća nadmoć nad pobunjenicima.

Međutim, sporno je u kolikoj mjeri Iran pomaže šijitske Houthije. U jednoj nedavno objavljenoj studiji Think tanka “International Crisis Group” (ICG – Međunarodna krizna grupa) se navodi da Iran doista vojno pomaže Houthije, ali da je ta pomoć znatno manja od one koju njihovim neprijateljima pružaju države Vijeća za suradnju arapskih zemalja Zaljeva. Osim toga, navodi se dalje, većina oružja koje koriste Houthi pobunjenici je iz opljačkanih vladinih zaliha, piše DW.de.

ICG citira jednog iranskog službenika koji je htio ostati anoniman kako je iranski utjecaj u Jemenu precijenjen: “On je doista minimalan, a to znaju Saudijci. A Iran je i veoma udaljen od naše obale”, a da bi se moglo poslati oružje. Međutim, taj rat za Iran ima stratešku korist, dodaje on: “Saudijska Arabija propada u Jemenu. Osim što saudijsko kraljevstvo bilježi žrtve, zbog tog rata Saudijci gube na ugledu i on zemlju financijski dovodi u velike neprilike.” Oni koji najviše pate zbog tih sukoba su civili. Prema navodima jednog izvješća UN-a, u ratu u Jemenu je dosad poginulo oko 8.100 ljudi.

You may also like