Klimatske promjene uništavaju Tibet

Tibetski vođe u egzilu, među kojima je i Dalaj-lama, rekli su u utorak da dvije trećine ledenjaka u planinama njihove domovine može nestati do 2050. zbog klimatskih promjena i zahtijevaju sudjelovanje na međunarodnom skupu o klimi u Parizu u prosincu.

Tibetantski plato, koji ima najveće zalihe leda izvan Sjevernog i Južnog pola, doživio je porast temperature za 1,3 stupnja Celzijeva tijekom nekoliko zadnjih desetljeća, što je trostruka vrijednost globalnog prosjeka, rekli su vođe u u priopćenju.

Tibet, čija je prosječna visina preko 4.000 metara posebno je osjetljiv na utjecaj klimatskih promjena. Zatopljenje je već otopilo ledenjake koji su izvor vode rijekama bitnih za opstanak 1, 3 milijarda ljudi. “Tibetanski plato mora se zaštititi, ne samo radi Tibetanaca nego radi zdravog okoliša i održivosti cijeloga svijeta”, rekao je budistički vođa u egzilu Dalaj-lama. “Kao što su bitni Artik i Antartik, bitan je i Treći pol”, naglasio je u izjavi objavljenoj u indijskoj Dharamsali gdje je smještena tibetska vlada u egzilu otkad je Dalaj-lama napustio domovinu 1959. godine.

Blizu 200 zemalja okupit će se u prosincu ove godine na klimatskoj konferenciji u Parizu kako bi se učvrstio dogovor o usporavanju klimatskih promjena i postiglo da porast temperature ne bude više od 2 stupnja Celzijeva u odnosu na predindidustrijsko razdoblje. Ttibetski su vođe rekli da žele učinkovit dogovor o klimi te da žele sudjelovati u tim razgovorima.

You may also like