Klimatske bi promjene mogle biti opasnost za vojne baze SAD-a

O utjecaju povećanja razine mora, odmrzavanja permafrosta i šumskih požara, koje je prouzročilo globalno zatopljenje i prijete američkim vojnim bazama te će izmijeniti način na koji Sjedinjene Države brane zemlju, govorit će u srijedu pred polaznicima američke Akademije obalne straže u New Londonu američki predsjednik Barack Obama.

Bijela kuća izvijestila je da će Obama u govoru istaknuti opasnosti što ih klimatske promjene predstavljaju za nacionalnu sigurnost. To će biti jedan od prioriteta djelovanja tijekom njegovih preostalih 19 mjeseci djelovanja. “Dio ste prve generacije časnika koji su službu počeli u svijetu u kojemu posljedice klimatskih promjena imaju toliko očigledan utjecaj na nas”, kazat će u govoru pred 224 kadeta Akademije u New Londonu u Connecticutu. “Klimatske promjene utjecat će na to kako će svatko od nas obavljati svoje dužnosti u službi, kako će funkcionirati, uvježbavati se, utjecat će na način i izbor opreme kao i na zaštitu infrastrukture, danas i dugoročno”, dio je Obamina govora.

Pentagon procjenjuje utjecaj klimatskih promjena na 7000 američkih vojnih baza i ostalih postrojenja, a brojne su na obali, ističe Bijela kuća. Obama bi u govoru trebao istaknuti kakvu bi štetu od povećanja razine mora mogle imati pomorske i zračne vojne baze u Norfolku i Virginiji, postrojenja na Aljasci izgrađena na permafrostu koji se otapa te vojni poligoni na zapadu zemlje koje ugrožavaju veliki šumski požari. “Klimatske promjene predstavljaju opasnost kada je posrijedi spremnost naših vojnih snaga”, očekuje se da Obama kaže pred polaznicima Akademije.

S polaznicima će raspravljati o rizicima što ih klimatske promjene i velike prirodne katastrofe kao njihova posljedica predstavljaju za globalnu sigurnost. One bi mogle potaknuti političku nestabilnosti napetosti, objavila je Bijela kuća. Obama nastoji dobiti potporu za međunarodni sporazum o smanjenju stakleničkih plinova o kojima će se raspravljati u prosincu u Parizu. (Agencije)