Home Ekonomija Klijenti će uskoro moći vratiti i ulazne naknade za kredite

Klijenti će uskoro moći vratiti i ulazne naknade za kredite

by Agencije

Goran Aleksić iz Udruge Franak i stranke Snaga komentirao je presudu Županijskog suda u Vukovaru zbog izlazne bankarske naknade, koju je Hypo, današnja Addiko banka, naplatila klijentima zbog – prerane otplate kredita.

Presuđeno je kako su bankarske izlazne naknade nezakonite, no Aleksić je uvjeren da je pitanje vremena kada će se isto utvrditi i za ulazne naknade, koje su već proglašene nezakonitim u Njemačkoj. Zato sugerira bankama da same vrate iznose, prije nego što zbog njih izgube na sudu pa će morati platiti i sudske troškove. “U Njemačkoj je odlučeno da su ulazne i izlazne naknade nezakonite i da banci ne može pasti na pamet da ih naplate”, naglašava on. Slično je i s početnim fiksnim kamatnim maržama, koje su banke samovoljno odredile, umjesto da se one ugovore. To je, navodi Aleksić, minimum zakonski koji vlast mora riješiti, a to su i obećali javno, poručujući vlastima da razmisle kako će to izgledati biračima, ukoliko ne ispune to obećanje: “Nije jezik lopata.”

Upitan je o tzv. malim slovima u ugovorima o kreditima te kako se na korisnike kredita prebacuje odgovornost zato što ih ne čitaju. “Ne postoje mala slova u ugovorima. Sve piše jednakim slovima, problem je ono što ne piše”, istakao je. “Nisu ni mala ni velika slova problem, već pravne praznine, ne ugovara se ono što bi se zakonski morale”, kazao je Aleksić.

Primjer je i valutna klauzula za kredite u švicarcima – klijent nije upozoren na rizike. Banke do danas imaju 5 milijardi kuna dobiti, što je 200 posto više nego lani u tom periodu. Što se tiče lobiranja, Aleksić navodi kako su banke pune novca. “One mogu u medijima platiti Marka, Janka i Žarka da pišu u korist banaka, i oni to rade godinama. Oni dobivaju dobre plaće za to”, navodi Aleksić. “To je cijeli jedan lobistički krug koji radi u korist banaka”, dodaje, navodeći i da je zato malo onih koji su pisali da je prije 2013. godine ugovoreno oko 200 tisuća nezakonitih kredita.

HNB, kada je riječ o kreditima u švicarcima, snosi veliku odgovornost, jer nije zabranila valutnu klauzuju “Banke su računale da će CHF narasti 20 posto, ali se franak oteo kontroli”, kaže Aleksić. Da se to nije dogodio, građani bi to osjetili, ali bi izdržali. “Zato sam i zahvalan na pojavi tih kredita, jer da se nije pojavio CHF, mi nikad ne bismo postavljali pitanje kamatne stope, koje su izvor nezakonitosti”, kazao je Aleksić.

Related Posts