Klekovski: Makedonija mora riješiti probleme zato što je na balkanskoj ruti

Izbjeglička kriza u Grcima susjednoj Makedoniji – dodatno je otežala gospodarsko stanje i produbila višegodišnju političku krizu izazvanu morem afera. Trebali su je zaustaviti izbori potkraj travnja, no budući da privremena vlada premijera Emila Dimitrieva nije provela reforme potrebne za održavanje izbora, Zapad ih je odgodio za početak lipnja.

Makedonski nacionalni romantizam na vrhuncu – danas se održava bogatom spomeničkom baštinom. Zaslužnim osobama kojima su zajednički nazivnik pravda i sloboda. Sve ono što je već mjesecima u ovoj zemlji vrlo dvojbeno, jer je politički rat dviju najvećih stranaka dosegnuo vrhunac. Zato pomoć nudi i međunarodna zajednica svjesna rizika koji zbog izbjegličke krize donosi unutarnja nestabilnost.

Mislim da je u ovakvom stanju u regiji, u kojem je Makedonija glavna zemlja na tzv. balkanskoj ruti, izrazito važno da što prije riješimo svoje unutarnje probleme, smatra politički analitičar Sašo Klekovski.

Redaju se afera za aferom. Oporba objavljuje tisuće nezakonito snimljenih razgovora političara, novinara i sudaca koje su snimile tajne službe pod nadzorom Nikole Gruevskog. Tužiteljstvo pokreće istrage protiv pojedinih ministara. Pritisak je sve veći. Dogovor svih stranaka su novi izbori uz reforme. Sadašnji premijer daje ostavku.

Oporba, koja dvije godine nije sjedila u ovim klupama, postavlja uvjete kako bi sudjelovala na skorim izborima. Reforme biračkih popisa te slobode medija moraju se provesti u Makedoniji. Ako se to ne dogodi i sve ostane po starom, SDSM neće sudjelovati u toj izbornoj utakmici, poručuje oporbeni socijaldemokrat Goran Sugarski (SDSM).

Iako međunarodne financijske insitucije hvale Makedoniju, građani to ne osjećaju. Gleda se svaki denar i nikoga nije previše briga za visoku politiku, donosi HRT.hr.

Međunarodna zajednica prije nekoliko dana ocijenila je da Makedonija nije provela sve potrebne reforme kako bi izbori, koji su bili najavljeni za 24. travnja, bili pravovaljani. Zemlja je dobila novi rok od tri mjeseca. Izbori će se održati 5. lipnja i bit će peti parlamentarni izbori koji su održani u proteklih deset godina, ali četvrti prijevremeni.