Klarić: Mandat treba dati relativnom pobjedniku

Gost Dnevnika N1 bio je bivši predsjednik Ustavnog suda dr. Petar Klarić Predsjednica se drži toga da mandatar može biti samo onaj koji donese 76 potpisa zastupnika? Je li to ispravno tumačenje ustavne procedure? Da, to je čini se, danas dominantno tumačenje. Ja sam po ovom pitanju konzultiran 2007. godine. Tada me Stjepan Mesić poslao novinarima, a oni su me baš to pitali. Ja sam rekao da se treba držati rezultata izbora i da mandat treba povjeriti onome tko je dobio izbore.

Što se tiče današnjeg tumačenja, a to je da se mora donijeti 97 potpisa mislim da je to prerigidno tmačenje članka 98. Ustava i da ga treba tumačiti u onosu na druge odredbe koje se odnose na formiranje Vlade.

Je li onda predsjednica već u prvom krugu trebala dati mandat i kome? Na dan kad su objavljeni konačni rezultati izbora trebalo je odlučiti, a tome je najbliže u ovom slučaju Domoljubna koalicija. Ako ona ne bi uspjela formirati Vladu e onda bi se moglo povjeriti mandat sljedećem koji ima najveće šanse da to učini.

Zašto Ustav predviđa da mandatar ima 30 dana za konzultacije ako već ima potrebnu većinu? O čemu bi se trebao konzultirati ako ne o potpori da bude premijer i oformi vladu? To nije točno. Taj koji ima 76 postpisa sada mora ići na Sabor i zatražiti povjerenje, ako ne dobije povjerenje ne pomaže mu potpisi ništa. Jer može se dogoditi da ne dobije povjerenje. Ne treba to tumačiti kao da se povjerenje daje pred predsjednicom. To se treba učiniti isključivo u Saboru.

Imamo presedan da se nije konstituirao Sabor, nemamo poziciju i opoziciju, državu vodi tehnička vlada. Koliko ovakva situacija može trajati? Ja mislim da to ne može baš predugo potrajati i nema za to potrebe. Ako bi se išlo ovim putem kojeg ja predlažem sve bi završilo brzo. Dao bi se mandat onome tko je najbliži tome da realizira povjerenje u Saboru ako ne onda bi se dalo drugome i tu je stvar gotova.

Imamo i presedan u Ustavnom sudu, mandat je istekao za šestero sudaca koji mogu ostati na toj dužnosti još šest mjeseci? Što će se dogoditi ako u tom roku ne dobijemo novi Sabor i nove ustavne suce?

Poslje svibnja bi imali krnji Ustavni sud koji bi mogao samo neke funkcije obavljati, a nadam se da se to neće dogoditi. Bit će ga teško formirati zbog takve raspodjele mandata u Saboru i potrebe dvotrećinske većine pa bi trebalo razmisliti kako ubuduće birati suce.

You may also like