Kitarović: Neću dopustiti izvrtanje istine o Domovinskom ratu niti metastaze iz 2. svjetskog rata

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u srijedu na obilježavanju 26. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu da neće dopustiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata.

Predsjednica je u Pakracu, obraćajući se okupljenim braniteljima i građanima, naglasila da neće dozvoliti reviziju činjenica vezanih za Domovinski rat, a Domovinski rat, rekla je, temelji se na četiri činjenice. Prva je da je Hrvatska bila žrtva unutrašnje i vanjske agresije s pozicija velikosrpskog imperijalizma kojem je u to vrijeme punu potporu pružao jugoslavenski unitarizam; druga činjenica je da smo obranili i oslobodili svoju zemlju u časnom i pravednom oslobodilačkom ratu koji je temelj suvremene Hrvatske, kazala je predsjednica.

Treća činjenica, rekla je, “pobijedili smo zahvaljujući zajedništvu i pomirdbi pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Feranje tuđmana, ali su u toj pobjedi sudjelovali i domoljubi i pripadnici svih nacionalnih manjina i nemali broj Srba”. Četvrta činjenica je “da nismo tražili ni uzeli ni pedlja tuđe zemlje, a za svoju slobodu podnjeli smo velike žrtve”, rekla je predsjednica Grabar Kitarocvić istaknuvši da se širom Hrvatske nalaze velika stratišta i mjesta stradanja hrvatskog naroda.

“Neću stoga dopusiti da se istina izvrće, da se blati i omaložava Domovinski rat niti da se u njega uvlače metastaze iz 2. svjetskog rata. Da se ustaški režim i antifašistički pokret koriste za sijanje nesloge. Treba li podsjećati da su i u tom ratu četnici počinili jezive zločine nad našim narodom. O tom razdoblju naše povijesti o uzrocima te tragedije o svim žrtvama i stradanjima treba utvrditi punu istinu, ali u slobodnoj i neovisnoj državi nisu nam potrebne podjele koje su nas skupo stajale”, poručila je predsjednica Republike.

Budućnost Hrvatske mora se temeljiti na gospodarskoj i demografskoj obnovi i to su temeljne zadaće državne politike, rekla je. Na kraju svog govora je naglasila da se Slavoniji treba posvetiti znatno veća pozornost u gospodarskoj i svakoj drugoj obnovi.

Okupljenima u Pakracu na obilježavanju 26. obljetnice početka Domovinskog rata obratili su se i župan požeško-slavonski Alojz Tomašević i ministar branitelja Tomo Medved.

Predsjenica Kolinda Grabar Kitarović se danas prijepodne u Pakracu pridružila “Mimohodu pobjednika”, a prije dolaska u Pakrac položila je svijeće pred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Bučju i Kusonjama. U Pakracu je zatim obišla Vojni muzej Domovinskog rata te Gradsku bolnicu.

Boraveći na području Požeško-slavonske županije predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas je u Pakracu sudjelovala obilježavanju 26. obljetnice početka Domovinskog rata.

Predsjednica Republike u Požeško-slavonskoj županiji boravi od utorka, kad je otvoren njezin privremeni ured u Požegi i ostaje, kako je planirano, do petka, 3. ožujka. To je osmo privremeno izmještanje Ureda predsjednice Republike izvan Zagreba.

(Agencije)

 

You may also like