Kinezi žele ulagati u termoelektrane Republike Srpske

Šef Kancelarije kineske kompanije Dongfang Electric za centralnu i istočnu Evropu Liang Yongbin danas je u Banjoj Luci ministru industrije, energetike i rudarstva RS-a Petru Đokiću uručio pismo namjere vezano za saradnju u realizaciji projekta izgradnje novog bloka Termoelektrane Gacko, instalisane snage do 350 MW.

Đokić je rekao da je za Republiku Srpsku veoma važno da u realizaciji ovako značajnih projekata u elektroenergetskom sistemu ima partnera koji garantuje kvalitetnu i brzu izgradnju termoelektrane i koji iza sebe ima već uspješno realizovan projekat izgradnje Termoelektrane u Stanarima, saopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva. “U ovom trenutku postoji jak interes i opredjeljenje Vlade RS da se gradi nova, moderna termolektrana u Gacku koja će, primjenjujući najviše evropske standarde u pogledu emisije štetnih gasova i energetske efikasnosti, znatno podići obim proizvedene električne energije, doprinijeti ekonomskom razvoju Republike Srpske i otvaranju novih radnih mjesta”, rekao je Đokić.

Dodao je i da je cilj Vlade da se u realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta krene već na proljeće iduće godine, zbog čega je planirano da Memorandum o razumjevanju između Vlade RS i Dongfanga bude potpisan već početkom idućeg mjeseca. “Uvjeren sam da će kroz saradnju Dongfanga kao jednog od vodećih proizvođača elektroenergetske opreme u svijetu i jednog od vodećih međunarodnih izvođača projekata u oblasti energetike i naših stručnjaka iz elektroprivrednog sistema RS izgradnja novog bloka TE Gacko ubrzo početi”, rekao je resorni ministar.

Šef Kancelarije kineske kompanije Dongfang Electric za centralnu i istočnu Evropu Liang Yongbin izrazio je spremnost komanije da ubrzano realizuje ovaj projekat, te je posebno zahvalio ministru Đokiću na ukazanom povjerenju. Po njegovim riječima, pored bogatog iskustva u izgradnji termolektrana prednost Dongfanga, kao državne kompanije, je što ima podršku Vlade NR Kine i finansijskih institucija koje mogu da ponude najpovoljnije uslove za realizaciju ovog i drugih projekata u RS.

U pismu namjere koje je ministru Đokiću uputio predsjednik kompanije Dongfang Wen Shugang, između ostalog se navodi, da je za ovu kinesku kompaniju veoma važan razvoj energetike u RS, uključujući i izgradnju novog bloka TE Gacko. Također, ova kineska komanije je tokom proteklih pet godina, kroz realizaciju ugovora po principu „ključ u ruke“ za TE Stanari, stekla bogato iskustvo u oblasti realizacije termoenergetskog projekta u skladu sa standardima EU i domaćim zakonskim propisima, kao i saradnje sa lokalnim partnerima i lokalnim dobavljačima u RS. (Energetika.ba)

You may also like