Kinezi planiraju solarne elektrane u Černobilu

Dvije kineske tvrtke planiraju graditi solarnu elektranu u zoni isključenja oko nuklearnog reaktora u ukrajinskom Černobilu koja je uspostavljena zbog kontaminacije tla radijacijom nakon eksplozije 1986. godine.

GCL Systeme Integration Technology (GCL-SI), ogranak GCL Grupe, objavio je suradnju s China National Complete Engineering Corpom (CCEC) na tome projektu u Ukrajini čija bi izgradnja trebala započeti iduće godine.

Nuklearni reaktor u Černobilu iduće bi godine trebao biti pokriven ‘sarkofagom’ od čelika i armiranog betona u sklopu projekta vrijednog 1,5 milijardi eura. Nekadašnja nuklearna elektrana okružena je zonom isključenja površine 2.600 četvornih kilometara, na kojoj se uglavnom prostiru šume i močvare, podsjeća Reuters. Predsjednik kineske tvrtke Shu Hua najavljuje “značajne društvene i ekonomske koristi u sklopu nastojanja da se zelenom i obnovljivom energijom renovira nekoć uništeno područje”. Solarna elektrana kapaciteta proizvodnje 1 gigawata električne energije dio je planova grupe da ojača prisustvo na međunarodnoj razini, dodao je.

CCEC, ogranak državne kompanije China National Machinery Industry Corpa., u potpunosti će biti odgovoran za projekt, dok će GCL-Si biti dobavljač komponenti i zadužen za njihovu ugradnju. Iz tvrtke GCL-SI nisu objavili koliko će to koštati, niti su otkrili lokaciju elektrane , a tvrtkin menadžer kazao je samo da su njihovi tehnički stručnjaci na mjestu gradnje proveli već nekoliko inspekcija. “Ukrajina je donijela zakon kojim se dopušta razvoj toga područja za potrebe poljoprivrede i u druge svrhe, pa to znači da je (radijacija) pod kontrolom”, kazao je menadžer tvrtke koji je želio ostati neimenovan budući da nije ovlašten davati informacije medijima.

Kina pak potiče upotrebu kontaminiranog i oštećenog zemljišta za projekte proizvodnje struje iz energije Sunca i vjetra kako bi ograničila širenje gradova na poljoprivredno zemljište. Tako su sunčeve i vjetroelektrane izgrađene u regiji Shanxi, poznatoj po eksploataciji ugljena. Kina je inače vodeći proizvođač električne struje iz Sunčeve energije, sa 43 gigawata proizvodnih kapaciteta na kraju prošle godine. Također je vodeći proizvođač solarnih panela, s udjelom u tržištu od 72 posto, pokazuje prošlog tjedna objavljeno istraživanje Everbright Securitesa.

You may also like

0 comments