Kinezi istražuju i eksploatiraju litij u Africi

Zimbabve

Afrička tvrtka Premier African Minerals očekuje da će iduće godine u Kinu uputiti prve pošiljke minerala iz rudnika litija Zulu u Zimbabveu, prema ugovoru s kineskom tvrtkom Suzhou TA&A Ultra Clean Technology Co.

Kineski Suzhou planira uložiti 35 milijuna dolara u gradnju pilot tvornice velikih kapaciteta u Zuluu, rekao je izvršni direktor afričke tvrtke George Roach. U toj bi se tvornici godišnje trebalo proizvesti gotovo 50.000 tona koncentrata spodumena, minerala iz kojeg se dobiva litij.

Zahvaljujući kineskom ulaganju gradnja tvornice može, po njegovim riječima, započeti odmah. Cilj je da prve pošiljke krenu do 31. ožujka 2023. i da se godišnje proizvodnja poveća na oko 48.000 tona koncentrata spodumena 6.

Zimbabve je među zemljama s najvećim zalihama litija, a Suzhou se pridružio sve većem broju kineskih tvrtki koje su u toj južnoafričkoj zemlji uložile u projekte vezane za proizvodnju baterija.

Na popisu su i tvrtke Zhejiang Huayou Cobalt i Sinomine Resource Group, podsjeća Reuters.

U ožujku Suzhou je stekao udjel od 13,38 posto u tvrtki Premier ulaganjem 12 milijuna funti (14,37 milijuna dolara), osiguravajući opskrbu koncentratom spodumena za vodećeg kineskog proizvođača Yibin Tianyi, najvećeg svjetskog proizvođača baterija za električna vozila.

Suzhou je suvlasnik Yibina, zajedno s CATL-om koji također proizvodi baterije za vozila na struju.

Cijene litijevih minerala, ključnih sirovina u proizvodnji električnih baterija, porasle su posljednjih mjeseci zahvaljujući skoku potražnje za čistim izvorima energije.

Zimbabve pati od manjka ulaganja više od dva desetljeća pa se nada da će mu litijski resursi pomoći poduprijeti letargično gospodarstvo, primjećuje Reuters.

Afrička kompanija odabrala je Suzhou za partnera u konkurenciji mnoštva kineskih, europskih i australskih ulagača koji su zainteresirani za litijeve projekte u Zimbabveu.

You may also like